Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakušané od časného rána volí nový parlament

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - V Rakousku se dnes konají předčasné parlamentní volby. Zhruba 6,4 milionu oprávněných voličů si vybírá z rekordních 16 politických stran a hnutí, z nichž jen šest má reálnou šanci překonat čtyřprocentní klauzuli pro vstup do nyní 183členné Národní rady. Favoritem je lidová strana (ÖVP) v čele se Sebastianem Kurzem.

V některých obcích se volební místnosti otevřely už v 6:00 SELČ, ale na většině míst Rakouska se volí od 7:00 nebo 8:00 SELČ. Hlasování musí být ze zákona uzavřeno nejpozději v 17:00 SELČ.

Rakušané jdou hlasovat po týdnech mimořádně intenzivní předvolební kampaně, jejíž součástí bylo mimo jiné na 50 televizních duelů a debat. Volby se konají přibližně pět měsíců poté, co Kurz jako nový šéf lidovců ohlásil rozpad stávající velké koalice sociálních demokratů (SPÖ) kancléře Christiana Kerna a lidovců.

Pro skandály zmítané sociální demokraty se volební preference v posledních týdnech nevyvíjely nejlépe. Hrozí jim propad až na třetí místo a druhou nejsilnější parlamentní stranou se může stát protiimigrační Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Mnozí pozorovatelé očekávají, že Kurzovi lidovci ji v případě svého vítězství přizvou k vládní spolupráci. ÖVP a FPÖ spojuje mimo jiné snaha o omezení migrace a štědrosti rakouského sociálního systému, například právě pro nově příchozí.

Kromě trojice velkých stran jsou ve hře ještě Zelení - Zelená alternativa, liberální Nové Rakousko a Liberální fórum (NEOS) a Kandidátka Pilz odštěpence od Zelených Petera Pilze.

Několik minut po 17:00 by měly byt zveřejněny odhady výsledků a mezi 20:00 a 20:30 už má být znám předběžný konečný výsledek.

Témata:  Rakousko Svobodná strana Rakouska

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy