Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Favorit na kancléře Kurz dorazil k volbám, obklopili ho novináři z celého světa

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakušané dnes volí nový parlament a hlasování pozorně sleduje celá Evropa. Předsedu lidovců (ÖVP) a ministra zahraničí Sebastiana Kurze při jeho příchod do volební místnosti provázel nebývalý zájem médií. Ve Vídni vhodil do urny svůj hlasovací lístek i rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

Před "Kurzovou" volební místností čekaly více než dvě stovky novinářů a televizních štábů z celého světa. Fenomén Kurz je přitahuje i z toho důvodu, že politik by se ve svých 31 letech mohl stát nejmladším šéfem vlády v Evropě.

Kurz je také důvodem, proč - bez ohledu na výsledek voleb - s velkou pravděpodobností příští koalici už nesestaví sociální demokraté a lidovci. Právě dnešní předčasné volby se konají z Kurzovy iniciativy, který v květnu konstatoval, že další spolupráce v rámci velké koalice není možná. Pozorovatelé očekávají vznik koalice lidovců a pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho, který má volit později odpoledne také ve Vídni.

Jako první z lídrů velkých politických stran však odevzdal svůj hlas kancléř Christian Kern. Před novináři byl sice velmi skoupý na slovo, ale vyjádřil nezbytný optimismus. Kancléř, který přišel volit s manželkou Eveline Steinbergerovou-Kernovou, dokonce prohlásil, že sociální demokraté dnes chystají "delší oslavu".

Předvolební průzkumy Kernovým sociálním demokratům mnoho důvodů k optimismu nedávaly. Straně totiž přisuzovaly až třetí příčku za lidovou stranou a za pravicově populistickou FPÖ.

Témata:  Rakousko Sebastian Kurz volby v Rakousku

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy