reklama

Trump minulý týden oznámil, že už nehodlá každých 90 dnů informovat Kongres, zda Írán dohodu respektuje. Kongres tak má nyní 60 dnů na to, aby znovu zavedl sankce, které jaderná smlouva pozastavuje. Může ale také například rozhodnout o změně zákona, který americký podíl na sankcích upravuje.

Mogheriniová od dnešního jednání šéfů diplomacií osmadvacítky čeká podporu postoje EU, požadujícího pokračující dodržování dohody všemi jejími účastníky. Ráno hovořila telefonicky s šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukijou Amanem a podle ní měli inspektoři agentury přístup všude kam potřebovali a Írán svou část podmínek plní.

Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders při příchodu na jednání označil americký postoj za hlubokou chybu. "Je třeba to dneska zdůraznit. Důsledky to nebude mít jen pro USA, ale také pro Evropu a mezinárodní společenství, podívejte se na situaci kolem Severní Koreje," upozornil.

"Je třeba dát jasně najevo, že EU se bude dohody držet. Protože je to základ mezinárodní architektury nešíření (jaderných zbraní," uvedl státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Ivan Korčok.

Podle francouzského ministra zahraničí Jeana-Yvese Le Driana dohoda funguje a je významná pro evropskou bezpečnost. Také podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona je dohoda s Íránem "velmi dobrá pro světovou kolektivní bezpečnost, dobrá pro svět, dobrá pro Írán a dobrá pro Evropu".