Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký voják přiznal, že v Afghánistánu dezertoval. Hrozí mu doživotí

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Washington – Příslušník americké armády Bowe Bergdahl se před vojenským soudem přiznal, že během svého nasazení v Afghánistánu dezertoval a ohrozil bezpečnost své jednotky. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Spojené státy seržanta po téměř pěti letech dostaly z rukou Talibanu výměnou za zadržené radikály. Vojákovi teď ale hrozí až doživotní vězení.

Taliban Američana chytil krátce poté, co 30. června 2009 opustil své stanoviště. V zajetí ho radikální islamisté drželi až do 31. května 2014. Na svobodu se dostal výměnou za propuštění pěti členů Talibanu zadržovaných na základně Guantánamo.

Část Bergdahlových kolegů mu přitom vyčítá, že k Talibanu odešel záměrně a že při snaze o jeho osvobození zahynulo několik amerických vojáků. Jakékoli sympatie k Talibanu však obviněný voják odmítl.

„Byl jsem nepřítelem zajat proti své vůli," řekl dnes během dnešního slyšení u vojenského soudu ve městě Fort Bragg ve státě Severní Karolína. „V té době jsem neměl v úmyslu rozpoutat pátrací a záchranné operace...Je to velice neomluvitelné," řekl.

Jednatřicetiletý voják loni neúspěšně požádal o milost tehdejšího prezidenta Baracka Obamu. Zatímco Obama v roce 2014 označil dojednání Bergdahlova propuštění za úspěch, jeho nástupce Donald Trump nazval během loňské prezidentské kampaně vojáka zrádcem, který měl být popraven.

Není jasné, zda se Bergdahl s prokuraturou dohodl na tom, že výměnou za přiznání bude požadovat nižší trest.

Témata:  U.S. ARMY USA Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy