Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec IS v Sýrii: Arabsko-kurdské milice dobyly Rakku, hlavní město džihádistů

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - Arabsko-kurdské milice SDF, které ze vzduchu podporovala mezinárodní koalice v čele s USA, dobyly z rukou bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS) město Rakka, které dříve sloužilo jako hlavní bašta IS v Sýrii. Bitva si od začátku června vyžádala životy 3250 lidí, včetně 1130 civilistů a z toho 270 dětí.

Ofenzivu s cílem dobýt Rakku zahájily milice SDF letos v červnu. Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, jež měla za cíl tuto baštu IS dobýt, začala už loni v listopadu, když jednotky dobyly okolní regiony v provincii.

Operace se dostala do finální fáze v neděli, kdy byli z města evakuováni bojovníci IS s rodinami na základě dohody, ve které se zavázali umožnit odchod civilistům. Město tak v posledním týdnu podle koalice opustilo asi 3500 civilistů. Nakonec v Rakce zůstalo méně než 300 bojovníků IS, kteří pocházeli převážně z ciziny a byli připraveni bojovat do posledního muže.

Arabsko-kurdské milice dnes oznámily, že získaly kontrolu nad nemocnicí a stadionem, posledními dvěma baštami IS ve městě. Podle místního velitele SDF se několik bojovníků IS ukrývá ještě v centru města, tam proti nim postupuje SDF a rovněž čelí bombardování mezinárodní letecké koalice.

Mluvčí mezinárodní letecké koalice plukovník Ryan Dillon nicméně zdůraznil, že město je plné nášlapných min a různých jiných výbušných zařízení, které teď bude nutné likvidovat.

Islámský stát v roce 2014 vyhlásil chalífát v částech severního Iráku a Sýrie. Rakka měla sloužit jako jeho hlavní město a byla místem, odkud džihádisté plánovali další útoky.

Ztráty IS na území Iráku

Podle odhadů irácké armády z letošního dubna ovládal IS na 30.000 čtverečních kilometrů iráckého území, což bylo jen asi 6,8 procenta plochy Iráku. Dříve měl přitom IS měl pod kontrolou 40 procent území Iráku. Od té doby ale ztratil další své významné výspy.

Letos v červenci byli radikálové vytlačeni ze své severoirácké bašty Mosulu, kde v červnu 2014 vyhlásili chalífát (vládu hlavy muslimské obce). IS obsadil toto asi dvoumilionové město, který leží asi 400 kilometrů severně od Bagdádu, bez boje 10. června 2014.

Koncem srpna pak dobyly vládní vojáci z rukou IS město Tall Afar na severu Iráku u hranic se Sýrií, které IS ovládl 16. října 2014. Město s asi 200.000 obyvateli bylo šíitskou enklávou v jinak sunnitské části severu země. Tall Afar byl posledním větším městem, kde IS v Iráku držel pozice.

Začátkem října pak vládní vojáci dobyli město Havídža v provincii Kirkúk, které leží asi 180 kilometrů jihovýchodně od Mosulu a 300 kilometrů severně od Bagdádu, poslední baštu IS na severu země. V západoirácké provincii Anbár dobyly vládní síly již dříve města Ramádí a Fallúdža.

Témata:  Islámský stát Sýrie Irák

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy