Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan je na návštěvě Polska. Netahejte nás za nos ohledně vstupu Turecka do EU, žádal

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Varšava - Na návštěvu Polska dnes přicestoval turecký prezident Receip Tayyip Erdogan. Polsko podporovalo a podporuje snahy Turecka o vstup do EU, ujistil jeho polský protějšek Andrzej Duda. Erdogan prohlásil, že Turecko se o vstup do EU marně snaží už od roku 1963.

"Celou dobu zdůrazňuji naději, že cesty Turecka a EU nadále povedou ve shodném směru a že výsledkem společného snažení bude nakonec plné členství Turecka v unii," řekl Duda.

"Turecko je mimořádně důležitý partner EU, pokud jde o evropskou bezpečnost. Asi nemusím nikomu vysvětlovat, jak důležitou roli Turecko sehrává vzhledem ke svému geopolitickému postavení a hospodářskému a vojenskému potenciálu," dodal.

Erdogan poznamenal, že během šesti staletí bývaly polsko-turecké vztahy vždy přátelské - leda s výjimkou nějakých 25-30 let vzájemného válčení - a slíbil pokračovat v této tradici, a to tím spíše, že jde o partnera a spojence v Severoatlantické alianci.

"Opravdu bych chtěl slyšet jasné prohlášení a vyjádření: prostě se neobelhávejme, netahejte nás za nos. Jestli chcete přijmout Turecko do EU, tak nám to řekněte a udělejte to. Jestli nechcete, řekněte nám to," prohlásil Erdogan.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Andrzej Duda Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.