Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České volby? Zahraniční magazín překládá možný výsledek, jenž nepotěší Brusel

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Brusel - Jak se blíží české parlamentní volby, i na stránkách zahraničních deníků se začíná debatovat o jejich výsledku. V centru jejich zájmu je nepřekvapivě Andrej Babiš, jenž je považován za vítěze voleb. Podle magazínu Politico vítězství euroskeptického Babiše pravděpodobně posune ČR na okraj EU, už nyní rozdělenou na členy první a druhé třídy.

Téma dvourychlostní Evropy, upozorňuje Politico, není nicméně v českých volebních kampaních příliš zmiňované. Podle politického analytika Jiřího Pehe, ředitele Newyorské univerzity v Praze, je až nepochopitelné, jak málo je jsou evropské vyhlídky ČR diskutovány. „Pokud vezmete v úvahu skutečnost, že Evropská unie může skutečně vyrazit na cestu dvourychlostní Evropy, je opravdu záhadou, že čeští politici o tom nehovoří, že nezaujímají žádný [veřejný] postoj", sdělil magazínu Pehe.

Politico též uvádí malou podporu projektu eurozóny mezi českými politickými stranami. Pokud nejsou přímo euroskeptické, pak většina stran varuje před přijetím eura z důvodů, že na to ČR ještě není připravená. Jedinou výjimkou je TOP 09, jenž ale má pouhých 6% ve volebních průzkumech.

Zvláštní pozornost si na stránkách článku vysloužila ČSSD. Bohuslav Sobotka je zmiňován jako příznivce přijetí eura, stejně jako dnešní volební lídr Lubomír Zaorálek. Zároveň ale předsedou strany je dnešní ministr vnitra Milan Chovanec, který nesouhlasí s Bruselem ohledně migrační politiky i kontroly zbraní a který mát chtít profitovat z euroskeptických nálad v zemi.

Politico soudí, že ČSSD zřejmě bude mít druhý nejlepší volební výsledek po ANO. Zároveň však strana neustále ztrácí. Pokud by tato ztráta byla příliš výrazná, byl by neuspokojivý výsledek dáván za vinu Zaorálkovi a jeho proevropským postojům. To by byla příležitost pro Chovance, který by mohl vystoupit do popředí a určit další směr strany. Tím by mohla být koalice s Babišem.

Zaorálek se k myšlence koalice s ANO staví spíše ostýchavě. Ostatní strany též nehoří nadšením a do koalice s ANO by šli dle svých slov jen za předpokladu, že v jejím čele nebude Babiš, jenž je obviněn z neoprávněného čerpání dotace z EU. Politico však upozorňuje, že taková možnost není příliš pravděpodobná, vzhledem k tomu, že Babiš se nechce předsednictva strany – a tím i potenciálního premiérského křesla -  vzdát a že bude mít v tomto ohledu i podporu ze strany prezidenta Miloše Zemana.

Nejpravděpodobnější výsledek koalice by tak podle Politica mohl být koalice mezi ANO a ČSSD za vedení Babiše, za podpory velmi euroskeptické SDP Tomio Okamury, jen má ve volebních průzkumech okolo 9% hlasů. Takový scénář by byl v mnoha směrech katastrofický pro Brusel, protože by v ČR převládly hlasy vyjadřující skepsi proti EU, mezi které patří i Babiš, jenž je proti hlubší integraci a vstoupení do eurozóny.

Tento odmítavý postoj je nicméně poměrně rozšířený mezi Čechy, upozorňuje Politico, citující průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění z roku 2017, podle něhož jen 18 Čechů „silně souhlasí“ s tím, aby ČR byla součástí bloku, zatímco 38%  respondentů „souhlasí do jisté míry". Jedná se o vůbec nejmenší podporu členství v EU mezi členy Visegrádu, mezi něž patří i nyní tak vůči EU skeptické státy jako Polsko a Maďarsko.

Témata:  Andrej Babiš EU Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy