reklama

Porodník ve filmu názvem Mezi námi hovořil o tom, že těhotná žena byla hysterická a dal ji facku, aby ji uklidnil. Tvrdil též, že tento způsob se používá běžně. "S panem doktorem rozvážeme pracovní poměr," řekl dnes na tiskové konferenci ředitel nemocnice Juraj Kovács, kterého citovala média.

Vedení nemocnice uvedlo, že lékař nanejvýš může při péči o pacienty zvýšit hlas. Zdravotnické zařízení porodníka propustí pro poškození dobrého jména nemocnice, byť nedostalo žádnou stížnost rodiček na fackování.

UNB také tvrdilo, že režisérka Zuzana Límová, která se se štábem mohla volně pohybovat ve třech porodnicích, do snímku vybrala jen negativní zkušenosti a výpovědi žen. Podle listu Sme se nemocnice snažila blokovat uvedení filmu. Nakonec měl svou premiéru na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, který se konal v Bratislavě a Košicích.

"Viděli jste film o doktorovi, který fackuje rodičky, tří smutných depresivně laděných matkách, které vypovídají, jaké to bylo hrozné, neosobní a strašidelné. Mrzí mě, že nebyl dán reálný obraz kliniky, na kterou jsme hrdi," řekl přednosta jedné z klinik Igor Rusňák.

Autoři snímku výtky odmítli. "Jednoznačně odmítáme, že film je tendenční. Na porušování lidských práv žen při porodech loni upozornil i komisař Rady Evropy pro lidská práva, který ve vícero případech jmenoval i Slovensko," reagovali tvůrci filmu.