reklama

Unie zařadila exprezidenta a jeho syna na sankční seznam krátce po svržení proruského režimu kyjevskými demonstranty, a to kvůli podezření, že se Janukovyčové dopouštěli rozkrádání státního majetku a o převáděli jej do ciziny; sankce umožnily majetek Janukovyčů v bankách EU zmrazit.

Evropský soud již loni v září potvrdil správnost zařazení někdejšího ukrajinského prezidenta a jeho syna na sankční seznam, avšak jen pro období od března 2015.

Pro období od března 2014 do března 2015 soud zmrazení evropského majetku zrušil pro nerespektování příslušných kritérií. Na seznam byli totiž zařazeni jen na základě dopisu ukrajinské generální prokuratury o předběžném vyšetřování. Pro období od března 2015 do března 2016 podle soudu existují pádné důkazy v řadě dokumentů, že dvojice byla stíhána za zneužití státního majetku.

Výsledkem tohoto verdiktu bylo, že veškerý majetek Janukovyčů v EU zůstal zmrazený, protože vyškrtnutí ze sankční seznam od jara 2014 do jara 2015 byla jen technická záležitost.

Viktor a Oleksandr Janukovyčovi se v odvolání domáhali zrušení té části rozsudku, která potvrzovala zmrazení jejich finančních prostředků. Soudní dvůr jim však nevyhověl.

Exprezident veškerá obvinění z defraudace a z dalších zločinů odmítá. Neočekává se, že by ho Moskva vydala Kyjevu ke stíhání. Ruské úřady mu tento měsíc azyl prodloužily o další rok "kvůli politickému pronásledování a ohrožení života na Ukrajině".