Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madrid v sobotu na základě ústavy zahájí kroky k omezení autonomie Katalánska

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Španělská vláda dnes v reakci na dopis katalánského premiéra Carlese Puigdemonta uvedla, že v sobotu zahájí kroky k obnovení ústavního pořádku v Katalánsku, a to na základě článku 155 španělské ústavy. Ke krizi se dnes vyjádřil i šéf Evropského parlamentu (EP) Antonio Tajani.

Sobotní mimořádné zasedání vlády v Madridu dnes potvrdil v reakci i španělský vládní mluvčí Íňigo Méndez de Vigo, který vyjádřil lítost nad tím, že se katalánská vláda rozhodla pokračovat v odporu.

Převzetí autonomie musí schválit absolutní většinou Senát, který se k tomu na plenárním zasedání podle španělských médií sejde zřejmě až koncem příštího týdne. Do té doby bude mít katalánský premiér teoreticky další lhůtu převzetí autonomie Madridem zvrátit.

V dopise Puigdemont mimo jiné připomněl zatčení dvou separatistických vůdců z tohoto týdne, kteří jsou viněni ze vzpoury. Té se měli Jordi Sánchez z Katalánského národního shromáždění (ANC) a Jordi Cuixart z organizace Òmnium Cultural dopustit organizováním protestů 20. září, které svolali poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků.

Španělská vláda musí Senátu předložit návrh, jak hodlá autonomii Katalánska omezit. Už v pondělí či v úterý má podle španělského tisku zasednout vedení Senátu, které má svolat komisi autonomních regionů. Ta pravděpodobně spolu se zástupci ústavní komise projednává návrh vlády na omezení autonomie, k němuž se podle deníku El Mundo bude moci vyjádřit i Puigdemont. Pokud jeho vyjádření nebude uspokojivé, schválí plénum Senátu návrh vlády na omezení autonomie. Vládní lidovci mají dost hlasů na absolutní většinu, která je k tomu potřebná.

Nikdo v Evropě nepřijme nezávislé Katalánsko

"Bylo by lepší, kdyby katalánská vláda nezávislost nevyhlašovala, protože nikdo s ní (v Evropě) nesouhlasí," řekl dnes předseda EP Tajani. Dodal, že nezávislost Katalánska nikdo v Evropě akceptovat nebude a nikdo nebude v této věci stát po boku Katalánska. Zopakoval dřívější prohlášení některých unijních představitelů, že jde o "španělský problém, nikoli problém EU".

O tom, že EU nebude dělat prostředníka v katalánské krizi, hovořil tento týden například i komisař EU pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici. Také podle něj si problém musí vyřešit Madrid a Barcelona samy.

Tajani se ke Katalánsku vyjádřil v severošpanělském městě Oviedo, kde se má v pátek zúčastnit předávání Ceny princezny asturské. Tu v jedné z kategorií (za svornost) letos dostane EU a kromě Tajaniho ji má z rukou španělského krále převzít předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker a předseda Evropské rady Donald Tusk.

Témata:  Katalánsko Španělsko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.