Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva astronauti z ISS právě pracují v otevřeném kosmu, lidé je mohou sledovat online

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

Oběžná dráha - Američtí astronauti Randolph Bresnik a Joe Acaba vystoupili z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), aby vně orbitálního komplexu opravili některá zařízení a nainstalovali nová. Práci dvojice je lze živě sledovat na internetové televizi NASA TV.

Tento měsíc je to poslední ze tří výstupů, které americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) naplánoval. Bresnik se na povrch orbitálního komplexu vypravil popáté, Acaba potřetí. Celkově jde o 205. výstup členů posádek ISS do otevřeného kosmu.

Bresnik a Acaba vymění osvětlení kamery na koncovi staniční robotické paže Canadarm2, nainstalují kameru pro vysoké rozlišení na stometrovém nosníku komplexu a vymění pojistky na nákladní plošině robotického manipulátoru Dexter.

Na ISS v současné době pobývá šestičlenná posádka, kterou vedle dvou zmíněných Američanů tvoří ještě další Američan Mark Vande Hei, dvojice ruských kosmonautů Alexandr Misurkin a Sergej Rjazanskij a jejich italský kolega Paolo Nespoli.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) vesmir

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy