Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ugandu rozděluje debata o sexuální výchově mladých dívek

Výuka afrických dětí
Výuka afrických dětí
Foto: Anna Buriánková

Kampala - Sexuálně vzdělávat dívky už od věku deseti let? Právě s takovým nápadem přišli aktivisté. Podle vlády je to ale nemorální. Napsal to britský list The Guardian.

Ženy v Ugandě porodí za život průměrně pět dětí a vláda se snaží, aby jich měly méně. Antikoncepční přípravky přitom užívá pouze čtvrtina z nich. První porod v zemi podstoupí až čtvrtina dívek už ve věku od 15 do 19 let.

Reformu vzdělávání dívek a žen navrhl odbor reprodukce na ministerstvu zdravotnictví ve spolupráci s nevládními organizacemi. Ve svém návrhu odbor nastínil plán vzdělávání dívek ve věku od deseti od 14 let, kde se zaměřuje na témata jako je zdravá výživa, osobní hygiena, abstinence nebo školní docházka.

Školení chce odbor poskytovat i ženám a dívkám ve věku od 15 do 49 let, ten by měl být zaměřen na problematiku plánovaného těhotenství a používání antikoncepce.

Takové návrhy ale odmítl ministr zdravotnictví i ministryně školství, reforma podle nich podporuje promiskuitu a potraty. „(Dívky) dostávají antikoncepci, aby si mohly dělat, co chtějí, mít pohlavní styk, použít pilulku, otěhotnět a potratit. Tohle není naše africká kultura," uvedla ministryně školství Janet Museveniová.

Podle aktivistů vláda blokuje opatření, která reagují na dlouhotrvající krizi s přemírou těhotenství u mladistvých dívek. Vláda tak omezuje nástroje jako je sexuální osvěta ve škole nebo rady pro plánované těhotenství, které fungují nejlépe, dodávají. Sexuální výchovu ve školách přitom Kampala loni zakázala.

Témata:  Uganda ženy těhotenství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy