Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Pryč s rasismem. Vítáme uprchlíky." V Berlíně proti AfD v parlamentu demonstrovaly tisíce lidí

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - V neděli se v centru Berlína konala demonstrace pod názvem "Proti nenávisti a rasismu ve Spolkovém sněmu". Někteří lidé nesli transparenty proti spolupráci se stranou Alternativa pro Německo (AfD), která v úterý zasedne poprvé ve Spolkovém sněmu.

Lidé, jichž se podle agentury DPA shromáždilo asi 12.000, šli v průvodu od Braniborské brány do vládní čtvrti, kde demonstrovali před budovou parlamentu. Nesli mimo jiné vlajky Evropské unie a transparenty s hesly jako "Vítáme uprchlíky", "Láska místo nenávisti", "Solidarita místo ultrapravice" či "Pryč s rasismem".

Alternativa pro Německo, která bývá označována za pravicově populistickou, získala v zářijových volbách 12,6 procenta hlasů. Záhy po volbách se v ní ale projevily výrazné názorové rozdíly a stranu opustila její šéfka Frauke Petryová.

AfD původně dominovali konzervativci, kteří požadovali zejména jinou politiku v Evropské unii. Postupně ale narostla síla národoveckých a pravicově radikálních členů, kteří se profilovali především kritikou migrační politiky kancléřky Angely Merkelové.

Témata:  Berlín demonstrace v Německu AfD uprchlíci Německo

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy