Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vítězství Babiše nepotěšilo Německo Tamní deníky po volbách nešetří kritikou

Noviny, ilutrační foto
Noviny, ilutrační foto
Foto: Pixabay

Berlín - Německá média v souvislosti s parlamentními volbami v ČR píšou o autoritářských mocenských modelech, vzniku bloku neliberálních demokracií ve střední Evropě nebo alarmujícím signálu pro všechny, kdo si dělají starosti o demokracii v Evropě.

"To, že i designovaný nový šéf vlády Andrej Babiš měl podvádět s evropskými penězi, mnoho Čechů nezajímalo," míní východoněmecký list Volksstimme. "Doufají v silného šéfa vlády, který umí zacházet s penězi, udrží jim migranty od těla a odstraní korupci. Že to má málo společného s rozdělením moci - no a co? Autoritářské vládní modely jsou celosvětově na vzestupu," poznamenává deník, podle něhož Češi dosavadnímu stranickému konglomerátu ve volbách postavili židli před dveře.

"Vítězství Andreje Babiše v Česku ukazuje na vzor, který byl patrný už u brexitu nebo volby (Donalda) Trumpa. Znechucení nad korumpovatelností politické třídy se spojilo s touhou po silném muži," píše list Landeszeitung, podle něhož přitom nebylo nutné, aby populistická hesla odpovídala skutečnosti.

List Die Welt je přesvědčen, že se Česko volbami přiblížilo zemím jako je Polsko nebo Maďarsko. "Ve střední Evropě tak vzniká blok 'neliberálních demokracií'. Hrozí, že se východoevropská výjimka stane východoevropským pravidlem. Nejen pro Rusko a Turecko platí: demokratické volby negarantují automaticky demokracii. Mohou být použity i k poškození nebo úplnému odstranění rozdělení moci a vlády práva. Následky, které by to mělo pro Evropskou unii, jsou nedozírné," míní Die Welt.

"Úspěch (šéfa hnutí ANO Andreje) Babiše musí být dalším alarmujícím signálem pro všechny, kteří si dělají starost o stabilitu demokracií v Evropě," píše zase Frankfurter Rundschau.  "Andrej Babiš se ve volební kampani neprofiloval jen jako kritik uprchlické politiky Angely Merkelové a protivník evropské integrace. Babiš také těžil z nedůvěry lidí v etablované strany," konstatuje frankfurtský list. "Že se to v jeho osobě podařilo někomu, kdo je sám podezřelý z podvodu s unijními dotacemi, zní jako absurdní vtip," dodal deník.

Témata:  Andrej Babiš Česká republika Německo média

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy