reklama

Volby, která se v České republice konaly v pátek a v sobotu, zajistily ANO 29,64 procent hlasů, na druhém místě skončili občanští demokraté (ODS) se ziskem 11,32 procent. Nejenže je Babiš nyní znám pro svůj odmítavý postoj vůči EU, kterého nařkl i z "vměšování se do vnitřních záležitostí ČR", jeden ze zakladatelů ODS, bývalý premiér a prezident Václav Klaus, je asi nejznámějším euroskeptikem v zemi.

Aby toho nebylo málo, na čtvrtém místě se ziskem 10,64 procent skončila největší anti-migrantská, anti-islámská a anti-evropská Svobodná a přímá demokracie, kterou založil Tomio Okamura, český politik s japonsko-korejskými kořeny. To tedy znamená, že přinejmenším polovina voličů dalo svůj hlas stranám, které odmítají hlubší integraci do evropské společenství.

Politico také oslovilo politologa a komentátora Jiřího Pehe, který zahraničním novinářům řekl, že není jisté, jak se situace vyvine. "Nemůže nyní předpovídat budoucnost, protože kdokoliv se dostane teď k moci, bude muset přehodnotit svůj postoj a být více pragmatický," tvrdí Pehe s tím, že euroskeptické nálady by mohly ČR dovést do evropského ústraní, což znamená špatné časy pro ekonomiku. Český export míří z 80 procent do Evropské unie.

"Takže ani Andrej Babiš si nemůže dovolit pokračovat v předvolebním euroskeptickém tónu, protože by tak nemohl úspěšně řídit státní ekonomiku, což byl jeho předvolební slib," řekl Pehe. Některé jeho firmy pod Agrofertem se nacházejí v Německu, Francii či Švýcarsku. Oddalování od EU by tak výrazně poškodilo i jeho jako podnikatele. Babiš v povolebním rozhovoru zdůraznil, že jeho hnutí ANO rozhodně není anti-evropské.

"Jsme demokratické hnutí," řekl Babiš v sobotu večer. "Nevím, proč nás někdo vidí jako proti-evropské. My jsme pro-evropští. Nechápu, proč si mnozí myslí, že chceme změnit ústavu. Rozhodně nejsme hrozbou pro demokracii," snažil se politik uvést věci na pravou míru. Babiš si získal důvěru voličů i v tom, že je nevinný a veškerá trestní stíhání jsou "politickou objednávkou", která ho má zlikvidovat, protože šlape na paty těm, kteří se už dlouho drží u moci. Dokonce ani jeho pravděpodobná minulost, že byl agentem StB, zřejmě není pro voliče tak důležité.

Podle Politico však Babiš zabodoval zejména tím, že slíbil občanům, že "stát bude řídit jako firmu". Lidé v něj vkládají naději na lepší budoucnost, protože jeho společnost Agrofert mu vydělala majetek v hodnotě 3,4 miliard eur. Podle časopisu Forbes je tak budoucí český premiér o celou miliardu dolarů bohatší než americký prezident Donald Trump.

Vítězství ve volbách je pro Babiše nesmírně důležité jak z profesního, tak i osobního hlediska. Politik a podnikatel nyní čelí vyšetřování, zda nezneužil přes 2 miliony eur z evropských dotací pro vlastní účely. Sněmovna před rokem odhlasovala vydání Babiše k trestnímu stíhání, s nově získaným mandátem se mu však imunita obnoví.

Podle Peheho si vytvoří Babiš takovou koalici, která ho bude podporovat a při případném dalším hlasování o zbavení imunity budou stát na jeho straně. Pravděpodobným partnerem může být i prezident Miloš Zeman, který má pravomoc zastavit stíhání udělením milosti.

Jakou vládu Babiš sestaví bude důležité nejen z politického hlediska. ODS tvrdí, že s trestně stíhaným Babišem do vlády nepůjdou a rozhodně by hlasovali pro jeho vydání. Podobně mluví i SPD Tomio Okamury, která se obává, že by s Babišem v čele byla nestabilní vláda. Babišovo pozvání do vlády zatím ignorují i Piráti.