Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezinárodní koalice v čele s USA odmítla obvinění z náletu na civilisty v Sýrii

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Při pondělních náletech na východosyrský Dajr az-Zaur zahynulo přes 20 civilistů, patrně šlo o mylně zvolený cíl. Mezinárodní letecká koalice pod vedením Spojených států odpovědnost za incident odmítla .

V provincii Dajr az-Zaur bojuje syrská armáda se svými spojenci proti Islámskému státu (IS). Většinu stejnojmenného správního střediska ovládá syrský režim, zhruba osm procent je stále v rukou IS.

Při náletu v pondělí večer byla zasažena čtvrť, nad kterou má kontrolu vláda. Místní vládní zdroj útok připsal koalici vedené USA a řekl, že mrtvých je 14 a zraněných tři desítky. Dle SOHR je obětí přes 20.

"Obvinění, podle nichž při zásahu koalice zahynulo v Dajr az-Zauru 14 civilistů, jsou mylná. Ve městě operují provládní síly, které podporuje Rusko. Naše koalice žádné operace na podporu režimu neprovádí," řekl mluvčí koalice Ryan Dillon.

V provincii Dajr az-Zaur se nyní vedou proti IS dvě ofenzivy. Jedna je vládní a účastní se jí i ruské letectvo, druhou vedou arabské a kurdské jednotky, jimž podporu poskytuje koalice.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.