Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

BBC podala na Írán stížnost kvůli tlaku na redakci

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Londýn - Britská veřejnoprávní stanice BBC dnes u OSN podala stížnost na Írán, protože nechal zmrazit majetek asi 150 osob pracujících pro její vysílání v perštině.

Krok Íránu BBC označila za porušování lidských práv a vykořisťování. Íránská mise při OSN se zatím k situaci nevyjádřila. Informovala o tom agentura AP.

O kroku Teheránu informovala BBC letos v srpnu. Zmrazení majetku podle vedení stanice zaměstnancům brání kupovat nebo prodávat majetek i automobily. Rozhodnutí vydal soud, dotyční lidé čelí obvinění ze snahy narušit íránskou národní bezpečnost.

"Jde o bezprecedentní kolektivní potrestání novinářů, kteří jen dělají svou práci," uvedlo v prohlášení vedení BBC. "Toto není pouze kampaň namířená proti BBC, ale proti základním lidským právům," pokračovalo prohlášení.

Perské vysílání BBC je v Íránu zakázané, mnozí Íránci však poslouchají rozhlas či sledují kanál prostřednictvím satelitní televize. Zprávy BBC se každý týden dostávají až k 18 milionům Íránců, kteří prahnou po informacích ze světa, jež nejsou produktem íránské státní televize, uvedla britská stanice.

Témata:  BBC Írán

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy