reklama

Odborníci se také obávají, že poslední utajovaný balík více než pěti milionů stran materiálů moc nepomůže ukončit trvající konspirační teorie. Podle jedněch prezidenta zlikvidovala mafie, podle jiných Kuba nebo skupina ničemných agentů tajné služby.

Myšlenkou, že se Kennedy stal obětí pečlivě připraveného spiknutí, se zabývalo množství knih, článků, filmů i televizních seriálů. Nikde se však neobjevil přesvědčivý důkaz, že Lee Harvey Oswald měl nějaké spolupachatele.

Podle expertů se zbývající utajované dokumenty zřejmě budou týkat především snah CIA a FBI zjistit, jaké měl Oswald kontakty se špiony Kuby nebo Sovětského svazu během cesty do Mexika v září 1963.

Velká část dokumentů k atentátu již byla v minulosti zveřejněna, některé složky ale v režimu utajení zůstaly až do dneška, kdy končí lhůta na jejich blokování. Jde dohromady o 3810 dokumentů.

Zablokovat odtajnění může ještě prezident Donald Trump, který ale v sobotu oznámil, že tak neučiní. Nicméně list The Washington Post téhož dne s odvoláním na nejmenovaného činitele Národní bezpečnostní rady (NSC) napsal, že "federální úřady" na prezidenta naléhají, aby blíže neurčený počet složek zveřejněn nebyl.