Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak to bylo s atentátem na Kennedyho? Vědci konečně znají odpověď

John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy
Foto: whitehouse.gov **www.whitehouse.gov**

Dallas – Události, jež se odehrály v americkém Dallasu dne 22. listopadu 1963, dodnes budí čilý zájem veřejnosti. Atentát na amerického prezidenta je stále opředen rouškou tajemství. Zapruderův film, zachycující onu tragickou událost, má na serveru YouTube více než 18 miliónů shlédnutí.

Od vraždy prezidenta Johna F. Kennedyho uběhlo již více než půl století. Za tu dobu se vyrojilo obrovské množství konspiračních teorií, které tvrdí, že oficiální teorie s Lee Harvey Oswaldem coby jediným střelcem, je nepravdivá. Asi nejznámější konspirace tvrdí, že střelců bylo více a že jeden z nich se ukrýval i na travnatém prostranství Grassy Knoll.

Asi každý, kdo se někdy o dallaský atentát zajímal, viděl slavný Zapruderův film, neboli amatérskou nahrávku, na níž je průběh střelby detailně zaznamenán. Po shlédnutí snímku se zdá, jako kdyby se Kennedy po zásahu kulkou naklonil dozadu a doleva, což podle zastánců "teorie Grassy Knoll" naznačuje, že zásah přišel zepředu. Oswald měl přitom střílet z okna skladu učebnic, který stojí na druhé straně ulice a Kennedyho by tak zasáhl zezadu.

Výzkumníci teď nahrávku podrobili nové detailní analýze a pokusili se zjistit, zda kulky přilétly zepředu či zezadu. Podle jejich závěru byl Kennedy zasažen zezadu, čili pravděpodobně skutečně Lee Harvey Oswaldem. Pohyb Kennedyho těla, jež dlouho patřil k základním důkazům, o něž konspirátoři opírali svoje teorie o druhém střelci, byl podle vědců způsoben zpětným rázem.

Podle doktora Nicholase Nalliho, jež nový výzkum vedl, je dokonce na zmíněném Zapruderově filmu patrné, že Kennedy po smrtelném zásahu udělá i nepatrný pohyb vpřed. Ten je podle vědce skutečně způsoben zásahem. Podle vědeckého magazínu Heliyon použil Nalliho tým k analýze videa nejnovější metody a výzkum ještě doplnil o simulaci samotné střelby.

"Na Zapruderově filmu je jasně patrné, že prezident nejdříve nakloní hlavu vpřed a poté vzad. To je jasný zpětný ráz a podporuje to tvrzení, že byl Kennedy zastřelen zezadu." řekl Nalli pro britský Daily Mail. "Některé prezidentovy pohyby na videu jsou také důsledkem masivního poranění mozku po zásahu. Na základě analýzy filmu jsme došli k závěru, že Kennedy nebyl zasažen z Grassy Knoll." dodává.      

Témata:  John Fidgerald Kennedy atentát vražda

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy