Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italie přechází na nový volební systém

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Italský senát dnes schválil nový volební zákon, který má kombinovat prvky poměrného a většinového zastoupení. Reforma, kterou ještě musí podepsat prezident, již dříve v tomto měsíci prošla dolní parlamentní komorou.

Proti reformě protestovalo především antisystémové Hnutí pěti hvězd (M5S) bývalého komika Beppeho Grilla, které navržený zákon považuje za nedemokratický. Hnutí se nelíbí především to, že norma podporuje vznik volebních koalic. Podle odhadů hnutí ho reforma připraví o desítky mandátů.

Podporu měla norma naopak u poslanců vládní Demokratické strany (PD), konzervativní strany Vzhůru Itálie (FI) expremiéra Silvia Berlusconiho i u Ligy severu.

Schválení volební reformy v zákonodárném sboru otvírá cestu k parlamentním volbám, které se v Itálii musejí konat nejpozději na jaře příštího roku.

Témata:  Itálie volby

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy