reklama

Kaliňák zmínil, že Slovensko dnes patří mezi ostrovy bezpečnosti v rámci Evropské unie. „Musíme se zaměřit na ty části Slovenska, kde tomu tak není. Pokud obecně můžeme konstatovat, že na Slovensku za poslední roky dramaticky klesá kriminalita, v těchto (romských) lokalitách kriminalita stagnuje nebo dokonce roste," řekl.

Dodal, že policie se zaměří na problémové „sociálně vyloučená společenství" bez ohledu na původ jejich obyvatelstva, byť podle ministra většinu obyvatel těchto lokalit tvoří Romové. Balík opatření se nemá vztahovat zejména na závažnou kriminalitu, ale spíše na běžné případy, jako je například rušení nočního klidu.

Detaily chystaných kroků policie nezveřejnila, policejní prezident Tibor Gašpar zmínil personální, technické opatření či prevenci v podobě vzdělávání. „Vytipovali jsme přibližně 200 oblastí, které mají stagnující nebo zhoršující se situaci. Nemůže jít pouze o čistou represi, ale o komplex opatření," uvedl Kaliňák.

Slovenští policisté v minulosti čelili výtkám Romů či nevládních organizací z důvodu údajně nepřiměřených zákroků v romských osadách. Jednou z kritizovaných policejních akcí byl zásah v Moldavě nad Bodvou v roce 2013, který Kaliňák v minulosti obhajoval. Policie podle dřívějších informací obvinila z křivé výpovědi Romy, kteří tvrdili, že je policisté při razii zbili.