Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K prezidentským volbám v Keni přišla jen třetina voličů, opozice předem vyzvala k jejich bojkotu

Vlajka Keni
Vlajka Keni
Foto: Pixabay

Nairobi - Opakovaných prezidentských voleb v Keni se podle prvních odhadů zúčastnilo jen 34,5 procenta registrovaných voličů. Příznivci opozice tak uposlechli svého předáka Raila Odingu, jenž vyzval k bojkotu hlasování, které označil za protiústavní.

Očekává se, že funkci hlavy státu obhájil Uhuru Kenyatta, opozice ale jeho vítězství zřejmě právně napadne, napsala agentura Reuters. Volby na několika místech doprovázely střety mezi policií a příznivci opozice. Média dosud informovala o třech zabitých demonstrantech.

Srpnových voleb se zúčastnilo přibližně 80 procent voličů. Kenyatta je vyhrál s více než 54 procenty hlasů. Nejvyšší soud ale na začátku září výsledek zrušil. Volby prohlásil za netransparentní a obvinil volební komisi z protiprávního jednání.

Hlavní Kenyattův vyzyvatel a bývalý levicový premiér Odinga ze čtvrtečního klání odstoupil, protože se neuskutečnily jím požadované personální změny ve volební komisi. Přesto pro něj Keňané mohli hlasovat, neboť podle volební komise nedodal dokumenty pro oficiální stažení své kandidatury.

Témata:  Keňa volby Uhuru Kenyatta

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy