Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skandál v Brazílii: Na nejvyšším soudu našli štěnic

Brazilská vlajka
Brazilská vlajka
Foto: Pixabay

Brasília - Brazílií v poslední době otřásá skandál za skandálem. V kanceláři nejvyššího soudu bylo nalezeno odposlouchávací zařízení. Soudce Luis Roberto Barroso se nedávno podílel na definování pravidel pro proces odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové.

Mikrofon byl nalezen před měsícem při rutinní prohlídce pod stolem v kanceláři soudce a v době nálezu byl neaktivní.

"Myslím, že z ústavního hlediska je to velmi vážné. Naprostá drzost. Ale v současné Brazílii už mě nic nepřekvapuje," uvedl Barroso, který je jedním z 11 soudců nejvyššího soudu od roku 2013, kdy ho jmenovala Rousseffová.

Prezidentka Rousseffová byla z funkce dočasně sesazena minulý týden a nahrazena viceprezidentem Michelem Temerem. Nyní mají ve lhůtě 180 dní senátoři v čele s předsedou nejvyššího soudu rozhodovat o definitivní odvolání prezidentky kvůli tomu, že manipulovala s výsledky státního rozpočtu.

Brazílií v posledním více než roce hýbe jeden z největších korupčních skandálů v historii země, který se týká přidělování zakázek státní firmě Petrobras.

Nejvyšší soud mimo jiné rozhoduje o tom, zda mohou být vyšetřováni v trestních kauzách politici. Například minulý týden to umožnil kvůli kauze kolem Petrobrasu v případě senátora Aécia Nevese. Začátkem měsíce nejvyšší soudci dočasně zbavili funkce předsedu dolní komory parlamentu Eduarda Cunhu kvůli obvinění z maření vyšetřování korupce, jež je proti němu vedeno.

Témata:  Brazílie odposlechy Dilma Rousseffová

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy