Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování z Itálie: Do Evropy míří tisíce migrantů, problém neskončil, jen se přesunul

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Řím - Migrační krize stále nebere konce. Ačkoliv v posledních dnech přicházely zprávy o tom, že se situace v Řecku postupně uklidňuje a počet uprchlíků, kteří každý den připlouvají, se zmenšuje, Stefano Stefanini, bývalý zástupce Itálie v NATO a poradce bývalého prezidenta Giorgia Napolitana, varuje, že se problém pouze přesunul do jiné země EU – Itálie.

Migrační krize pokračuje

Zdá se, že se nic nezměnilo. Znovu je řeč o zoufalých uprchlících, kteří se vydávají na moře a riskují své životy, aby se dostali do Evropy, a malém ostrově, který příval uprchlíků přestává zvládat. Tentokrát ale není řeč o Řecku, jako tomu bylo v minulých měsících, ale o Itálii a jejím ostrově Lampedusa.

Jak Stefanini vysvětluje, Lampedusa, která leží na jihozápad od malty, je nejbližším kouskem území EU Libyi. „Pokud jste se dostali na Lampedusu, dostali jste se do Evropy," uvádí Stefanini a dodává, že z toho důvodu se Itálie od Libye nemůže nějak izolovat.

Evropský problém

Je tu navíc velké nebezpečí pro migranty – podle Mezinárodní organizace pro migraci byla imigrační trasa na Lampedusu v roce zdaleka nejvíc smrtelnou. „Ve vodách mezi Afrikou a Sicílií zemřelo odhadem 3 000 lidí," přidává Stefanini.

„Itálie se s touto výzvou roky potýkala sama. Jen v roce 2015 na italské břehy dorazilo více než 150 tisíc lidí. Tento rok by mohl znamenat vytvoření nových rekordů: italské úřady odhadují, že by počet příchozích mohl dosáhnout 270 tisíc. A má jelikož Itálie už nyní více než 100 tisíc migrantů, zemi rychle docházejí prostředky," vysvětluje.

Následně varuje, že stejně jako Řecko se Itálie s problémem hromadné migrace nemůže vypořádávat sama. Italský ministr vnitra minulý měsíc naznačil, že by se EU mohla pokusit napodobit dohodu EU-Turecko s Libyí. To však EU odmítla.

„Turecko je členem NATO a kandidátem pro vstup do EU. Proces stabilizace Libye bude trvat přinejmenším roky," připomíná Stefanini

Systém repatriace

Migranti, kteří prchají přes Turecko do Evropy zejména ze Sýrie, jsou navíc podle Stefaniniho jiní, než ti, kteří přichází z africké Eritrey, Nigérie, Somálska, Súdánu a Gambie na Lampedusu. Většina z migrantů z Afriky jsou totiž ekonomičtí migranti, kteří na azyl v EU nebudou mít nárok. Většina z nich ale následně v EU zůstává v ilegalitě.

Stefanini proto upozorňuje, že je třeba zavést systém repatriace, který by pomáhal tyto ekonomické migranty vracet zpět do Afriky.

EU se podle Stefaniniho také musí zaměřit na odstranění příčiny migrace – stabilizaci situace v Libyi a kontrolu přítomnosti Islámského státu v zemi.

„Pointa ale je, že imigrace je problémem EU. Její cesty vedou do Evropy. Evropská unie musí převzít za příchozí zodpovědnost, ať už přijdou přes Sicilský kanál, Egejské moře nebo z jakéhokoliv jiného místa," dodává.

Témata:  uprchlíci EU Itálie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy