Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti žijí v hrozných podmínkách, Pusťte je na evropskou pevninu, volají neziskové organizace

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Atény – Organizace bojující za lidská práva vyzvaly řecké úřady, aby zlepšily životní podmínky tisíců migrantů, kteří se dostali z Turecka na řecké ostrovy. Žádají, aby země přestala držet žadatele o azyl na ostrovech v Egejském moři a aby zmírnila tlak ve státních přijímacích centrech, která často praskají ve švech.

Organizace Human Rights Watch (HRW) ve zprávě zveřejněné tento týden uvedla, že tisíce žadatelů o azyl žijí v přijímacích střediscích na řeckých ostrovech v hrozných podmínkách. Devatenáct organizací proto poslalo dopis přímo řeckému předsedovi vlády Alexisovi Tsiprasovi. V něm naléhají, aby ukončil omezení, která byla migrantům uložena, a okamžitě nechal poslat žadatele o azyl na pevninu, uvátí list The Times.

Výzkumná pracovnice Eva Cosseová pro tureckou agenturu Anadolu uvedla: „Přemístění rozhodně změní životní úroveň k lepšímu. Život například v táboře Moria, kde žije více než 5000 lidí, který byl ale navržený na něco málo přes 2000 osob, má obrovský dopad na pohodu lidí.“

V otevřeném dopise řeckému premiérovi organizace pro lidská práva a další pomocné organizace uvedly, že „přistěhovalci a uprchlíci, včetně velmi malých dětí, jedinců nebo těhotných žen a lidí s tělesným postižením jsou uvězněni v hrůzných podmínkách a jsou nuceni zůstat v podmínkách, které porušují jejich práva a jsou škodlivé pro jejich blahobyt, zdraví a důstojnost“. Dodávají, že takové podmínky nemohou „být odůvodněny realizací dohody mezi EU a Tureckem“.

V centrech na Samosu a Lesbosu žije celkem více než 8.300 žadatelů o azyl a migrantů v zařízeních pro pouhých 3000 osob. Právě tady podle neziskovek existují největší problémy. „Na Lesbosu jsem potkala lidi žijící v nebezpečných opuštěných budovách nebo dva íránské bratry, kteří žili pod nákladním vozem déle než 12 měsíců, protože tyto podmínky jsou lepší než v Morii,“ popisuje Cosseová.

„Úřady určitě mohou na pevnině zajistit lepší podmínky a měly by k tomu využít dostupné prostředky. Lidé by také měli lepší přístup ke specializovaným službám, nemocnicím a podpoře," uvedla Cosseová. Podle vládních údajů na ostrovech v Egejském moři čeká více než 13 000 lidí, převážně Syřanů a Iráčanů.

Témata:  uprchlíci Řecko neziskovky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy