Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Donbasu letos padlo už 162 ukrajinských vojáků. Putin varuje před dodávkou dalších zbraní z USA

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - Navzdory příměří se v Donbasu nadále bojuje. V potyčkách s proruskými separatisty bylo letos zabito již 162 ukrajinských vojáků. Západ obviňuje Rusko ze zapojení do konfliktu a ve hře je stále možnost, že USA dodají Kyjevu bojové zbraně.

"Ruská agrese na východě Ukrajiny v poslední době sílí. Jen za poslední dva měsíce přišlo o život deset ukrajinských vojáků a zranění utrpělo 70 dalších. Od počátku roku je mrtvých 162," řekl v pátek předseda ukrajinského parlamentu Andrij Parubij zvláštnímu zmocněnci USA pro Ukrajinu Kurtu Volkerovi.

V srpnu se objevily zprávy, že americká vláda znovu zvažuje dlouho zavrhovanou možnost dodávat Ukrajině bojové zbraně, včetně protitankových a protiletadlových raket, a to jako výraz rostoucí nespokojenosti s ruským vměšováním na Ukrajině.

Ruský prezident Vladimir Putin minulý měsíc varoval, že "dodávky zbraní do oblasti konfliktu nepomohou usmíření, ale situaci jedině zhorší".

Šéf Kremlu také poznamenal, že povstalci v Doněcku a Luhansku mají zbraní dost, a to i ukořistěných u nepřítele - a je možné, že tyto zbraně pošlou i do jiných konfliktních oblastí. Ruská média si Putinova slova vyložila jako jasné varování Američanům.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy