Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Keni zatím panuje klid, v některých částech se prezidentské volby odkládají

Keňská policie
Keňská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Nairobi - Čtvrteční opakované prezidentské volby v Keni vyhrál současný prezident Uhuru Kenyatta. V částech Keni, kde převládají stoupenci opozice, dnes panuje klid. Keňská volební komise v pátek odložila hlasování ve čtyřech oblastech, které byly v posledních týdnech dějištěm nepokojů.

Předseda volební komise oznámil, že hlasování se zúčastnilo 34,5 procenta registrovaných voličů. Příznivci opozice tak uposlechli svého předáka Railu Odingu, který vyzval k bojkotu hlasování a volby označil za protiústavní. Očekává se, že opozice vítězství Kenyatty napadne u soudu.

V ulicích třetího největšího keňského města Kisumu a v chudinských čtvrtích metropole Nairobi, kde žijí zejména stoupenci opozice, dnes panuje klid. Nejistota ohledně politické budoucnosti země ale přetrvává.

Volební komise na dnešek kvůli násilnostem odložila hlasování ve čtyřech ze 47 oblastí. V těchto oblastech se nebude hlasovat, dokud nebude zajištěna bezpečnost zaměstnanců volebních místností. Při násilí spojeném s opakovanými volbami přišlo o život nejméně šest lidí, včetně muže, kterého zastřelila policie.

Politické smýšlení, které se odvíjí od etnické příslušnosti, podle mnoha expertů snižuje demokratické vyhlídky země. Prezident Kenyatta, který ve volbách v srpnu získal 54 procent hlasů, je příslušníkem kmene Kikuyu, zatímco jeho sok, který získal 45 procent hlasů, patří ke kmeni Luo.

Odinga a Kenyatta se utkali ve volbách už v roce 2013, i tehdy však opozice hovořila o nesrovnalostech. Opoziční předák neúspěšně kandidoval i v roce 2007, kdy během dvouměsíčního etnického násilí, které propuklo také kvůli volbám, zahynulo zhruba 1100 lidí. Dalších asi 600.000 uprchlo ze svých domovů.

Témata:  Keňa Uhuru Kenyatta EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy