Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obětí domácího násilí můžou být i muži. Většinou ale netuší, že jsou týráni

Násilí, zbraně, ilustrační fotografie
Násilí, zbraně, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Dallas - Pokud jde o domácí násilí, oběťmi jsou i muži. Někteří si ani neuvědomují, že jsou týráni, dokud si nepřečtou letáky určené většinou ženám.

Nezisková organizace The Family Place provozuje v Texasu azylové středisko výlučně pro týrané muže, které je považováno teprve za druhé svého druhu ve Spojených státech. S tím, jak se mění pohled na muže jako na oběti, hledá jich pomoc stále více a více, napsala agentura AP.

"Snažíme se pomoci mužům pochopit, že požádat o pomoc je v pořádku. Je v pořádku projevovat emoce. Je v pořádku plakat. Je v pořádku být zranitelný," řekla Paige Flinková, která The Family Place vede.

Počet mužů, kteří volají na linku pomoci obětem domácího násilí, stále stoupá. V loňském roce jich takto telefonovalo asi 12.000, což je devět procent všech obětí, které uvedly své pohlaví. Oproti volajícím z roku 2010 je to podle mluvčí nouzové linky Cameky Crawfordové dvojnásobný počet.

Jako první se k přijímání mužů hlásí zařízení Valley Oasis v kalifornském Lancasteru. "Vzniklo tak prostředí, kde možná vůbec poprvé oběti z řad žen a mužů mohly hovořit s příslušníky opačného pohlaví, kteří jim nechtějí ublížit a kteří je nechtějí ponížit," uvedla šéfka útulku Carol Crabsonová.

První azylové centrum v USA výhradně pro muže je v provozu dva roky a sídlí v Batesville v Arkansasu. Centrum, které se jmenuje Taylor House, provozuje organizace Family Violence Prevention a její šéfka Patty Duncanová uvedla, že když třípokojové zařízení organizace získala, rozhodla se využívat ho pro mužské oběti.

Jistý 35letý muž, který v ubytovně The Family Place strávil necelé tři měsíce, tvrdí, že pomoc vyhledal, když se cítil svým přítelem ohrožený. Protože mu přítel fyzicky neubližoval, tak svou životní situaci nevnímal přímo jako týrání. "Najednou jsem prozřel a uvědomil si, že tohle není poprvé," řekl. Své jméno ale z obav o bezpečnost odmítl sdělit. "O mužích jako obětech nebo dokonce o azylových střediscích pro muže totiž není vůbec slyšet," dodal.

Témata:  domácí násilí muži USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy