Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porušuje Nizozemsko lidská práva? Aktivisté kritizují vězeňské cely pro údajné teroristy

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Haag - Mezinárodní organizace aktivistů za lidská práva kritizují nizozemskou vládu. Ve vězeňských celách určených pro zadržování osob v souvislosti s terorismem prý panují nehumánní podmínky.

Lidé usvědčení nebo podezřelí v souvislosti s terorismem jsou zadržováni ve dvou nizozemských vězeňských zařízeních se zvýšenou ostrahou v "nehumánních podmínkách", domnívají se nevládní organizace Amnesty International a Open Society Justice Initiative.

Organizace dnes uvedly, že zadržené osoby jsou v Nizozemsku běžně dávány každý den na 19 až 22 hodin na samotky. Ostraha věznic "běžně a často provádí prohlídky zcela svlečených těl", což narušuje lidská práva a důstojnost zadržovaných.

Doutje Lettingaová z nizozemské odbočky Amnesty International dnes řekla, že opatření používaná v nizozemských věznicích "mohou zbytečně izolovat a ponižovat lidi" a porušovat závazky Nizozemska ohledně lidských práv. Nizozemské ministerstvo spravedlnosti zatím na kritiku nereagovalo.

Témata:  Nizozemí věznice AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy