Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká Británie má tajné školy, kde radikalizují muslimské děti, varuje deník

Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn – Problematika integrace a hrozící radikalizace patří v kontextu současné migrační krize k naléhavým problémům. Sir Michael Wilshaw z vládního úřadu Ofsted (Office for Standards in Education, Children‘s Services and Skills) a britský deník The Telegaph varují, že ve Velké Británii existují tajné školy, kde je riziko radikalizace velké.

Tajné školy

Wilshaw varuje, že v zemi existuje minimálně stovka neregistrovaných škol, ve kterých je vysoké riziko radikalizace. Děti v těchto školách, na které nedohlíží úřady, jsou podle něj „vystaveny riziku extremismu a radikalizace".

V dopise pro Nicky Morganovou, britskou ministryni vzdělání, dále uvedl: „Důkazy, které zatím (inspektoři) shromáždili, mě utvrzují v přesvědčení, že je ještě mnohem více dětí, které jsou skrývány před dohledem úřadů v neregistrovaných školách".

Britský deník The Telegraph ale varuje, že Wilshaw opomíná zmínit jeden důležitý fakt - „že mnoho z těchto neregistrovaných škol je vedeno britskými muslimy, kteří nechtějí, aby jejich děti byly vzdělávány v rámci státního školského systému".

Odmítání hodnot

Deník varuje, že fakt, že to Wilshaw odmítá otevřeně přiznat, je „velmi problematický". „Pokud se i vysocí úředníci, kteří jsou za dohled nad vzdělávacím systémem odpovědní, bojí otevřeně říci, že důkazy nasvědčují tomu, že někteří britští muslimové odmítají britské hodnoty, jak se pak může stát vůbec pokusit tento problém řešit?" ptá se deník.

Zdůrazňuje, že přiznání tohoto faktu není známkou netolerance. „Naopak – jen skrze otevřenou a civilizovanou debatu se můžeme ptát na odůvodněné otázky ohledně selhání některých britských muslimů zcela se integrovat do naší společnosti. To, že někteří rodiče chtějí své děti vychovávat mimo hlavní britskou společnost, je problém," varuje dále deník.

Lepší implementace

Následně připomíná, že se vláda tento týden chystá odhalit plány na nový postup v boji proti islamistickému extremismu.

Legislativní řešení a zavádění dalších zákonů ale podle deníku problém nevyřeší. Podotýká, že už nyní je vedení neregistrovaných škol nelegální, ale přesto se nedaří předcházet jejich vzniku. Daleko větší důraz by proto podle něj měl být kladen na kontrolu dodržování už stávajících zákonů.

Témata:  uprchlíci děti Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy