Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macron obhajoval nový protiteroristický zákon. Podle kritiků omezuje lidská práva

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Štrasburk - V projevu předneseném na půdě Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku dnes šéf Elysejského paláce Emmanuel Macron obhajoval nový protiteroristický zákon. Toto nařízení právě dnes vstoupilo v platnost. 

Zákon, který francouzský prezident v pondělí podepsal, podle Macrona „chrání občany, ale i lidská práva". Reagoval tak na kritiku z řad nevládních organizací a některých levicových stran zákon, kteří poukazují na údajné omezování lidských práv. „Bezpečnost je podmínkou, aby mohly být naše svobody respektovány," uvedl Macron.

„Nebyli jsme dostatečně připraveni na islamistický terorismus, jeho vražednou ideologii, která nás přinutila důkladně reorganizovat naše právo," dodal francouzský prezident. Od počátku roku 2015 zahynulo při atentátech radikálních islamistů na francouzském území přes 240 lidí.

Protiteroristická norma posiluje pravomoci policie a legalizuje mimo jiné některé postupy, které umožňoval výjimečný stav. Ten ve Francii platil od teroristických útoků z 13. listopadu 2015 a skončit by měl ve středu.

Macron se ve svém projevu vyslovil také pro dialog se všemi členskými zeměmi Rady Evropy. „Musíme mluvit s každým," řekl. Evropa, kterou reprezentuje Rada Evropy, podle něj sahá daleko za hranice Evropské unie, „od Atlantiku po Ural". Francouzský prezident výslovně zmínil nutnost hovořit s Ruskem a Tureckem.

Témata:  Emmanuel Macron Francie terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy