Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočník z Manhattanu se přihlásil k IS, mezi mrtvými jsou převážně cizinci

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

New York - Policisté vyšetřující newyorský útok, při němž zemřelo osm lidí, našli vzkaz naznačující, že čin byl spáchán ve jménu Islámského státu (IS). Mezi oběťmi je podle úřadů pět občanů Argentiny a Belgičan. Dvě děti ze školního autobusu, do něhož narazil útočník v pronajaté nákladní dodávce, jsou mezi lidmi zraněnými.

Policie uvedla, že byl anglicky psaný vzkaz v nákladní dodávce, kterou útočník porážel lidi na manhattanské cyklostezce.

Pachatel, kterým je 29letý Uzbek žijící v USA, si auto vypůjčil v úterý nedlouho před činem v New Jersey. Policisté kromě vypůjčené dodávky prohledali i vůz s floridskou registrační značkou, který zřejmě útočník zanechal na parkovišti půjčovny.

Agentura AP s odvoláním na zdroje z vyšetřování uvedla, že muž poté, co vystoupil z auta, křičel "Alláhu akbar". Policisté jej před zadržením postřelili.

Podle argentinského ministerstva vnitra zemřelo pět lidí z města Rosario v centrální Argentině, kteří přijeli do New Yorku oslavit 30. výročí svého vysokoškolského absolutoria. O jedné mrtvé osobě pocházející z Belgie informoval belgický vicepremiér. Občané obou zemí jsou podle úřadů i mezi zraněnými. Policie zatím identitu ani národnost obětí nezveřejnila.

Podle vedoucí newyorského systému veřejných škol byli při nárazu dodávky do školního autobusu zraněni dva školáci a dva školní zaměstnanci. Útočník celkově zranil nejméně 11 lidí.

"New York je mezinárodním symbolem svobody a demokracie a my se nenecháme zastrašit," uvedl newyorský guvernér Andrew Cuomo na adresu činu, který policie vyšetřuje jako teroristický útok. Sám guvernér vyrazil po boku starosty města Billa de Blasia do jednoho z večerních halloweenských průvodů.

Témata:  útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu New York Islámský stát

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy