reklama

Čin, který americké úřady považují za teroristický a který provedl Uzbek dlouhodobě žijící v USA, si vyžádal osm lidských životů a dalších jedenáct osob bylo zraněno.

Uzbecké úřady dnes bez bližších podrobností oznámily, že prověřují zprávy, podle kterých za útokem stál Uzbek.

Pachatel s pronajatým pick-upem vjel na stezku vedoucí odděleně podél West Side Highway, rušné silnice lemující západní pobřeží Manhattanu. Během více než kilometrové cesty na stezce srážel cyklisty a chodce, načež narazil do školního autobusu, vyběhl z vozu a podle svědků arabsky zvolal Alláhu akbar (Bůh je veliký). U sebe měl podle policie paintbalovou a vzduchovou pistoli. Podle agentury AP je po operaci ve vážném stavu, lékaři však předpokládají, že přežije.

Podle televize CNN objevili policisté v dodávce vzkaz naznačující, že čin byl spáchán ve jménu IS, podle jiných médií není jeho obsah zcela jasný. O žádných Saipovových vazbách na radikály dosud není policii nic známo, na sociálních sítích nebyl aktivní. Podle agentury AP se živil jako řidič a měl průkaz vydaný na Floridě, zřejmě však žil v New Jersey, z něhož je to do New Yorku blíže. Nějakou dobu pracoval i pro společnost Uber.

"Nesmíme dovolit ISIS vrátit se nebo vstoupit do naší země poté, co jsme je porazili na Blízkém východě a jinde. Dost!" napsal s použitím zkratky pro Islámský stát na twitteru prezident Donald Trump, který vyslovil soustrast obětem "teroristického činu". Později dodal, že nařídil ministerstvu vnitřní bezpečnosti ještě zpřísnit "extrémní prověřování" migrantů mířících do Spojených států.