Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchranáři vyprostili tělo českého badatele ze rakouské jeskyně

Ilustračně fotografie
Ilustračně fotografie
Foto: INT

Vídeň - Rakouští záchranáři v noci na dnešek vyprostili českého badatele, který se smrtelně zranil v jeskynním systému Warwas Glatzen mezi obcemi Wildalpen a Mariazell. Vyšetřování neštěstí ještě nebylo ukončeno.

Podle agentury APA zahynul Čech pravděpodobně v pondělí kolem 23:00 SEČ při provádění vrtů, které jsou nutné pro instalaci jištění. Kus skály se uvolnil a muž se zřítil do třicetimetrové hloubky. S ohledem na zranění se experti domnívají, že zahynul na místě.

"Kolem jedné hodiny v noci jsme ho vyprostili z jeskyně," řekl dnes ráno policejní mluvčí Gerhard Rieglthalner. Podle něj šlo o velmi náročnou akci a v některých místech museli záchranáři rozšiřovat úzké spáry. Tělo bylo vyneseno k východu z jeskyně a poté byl pro něj vyslán vrtulník. Pitva v Rakousku není plánována.

Čech i jeho rakouský kolega byli považováni za zkušené speleology a od soboty zkoumali nové podzemní chodby v horském masivu Kräuterin Ybbstalských Alp. Zdejší jeskynní komplex patří k nejdelším v Rakousku: je dlouhý 10,7 kilometru a jeho výškový rozdíl je 765 metrů.

Témata:  úmrtí Čechů v zahraničí Jeskyně Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy