Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina podruhé odmítla udělit azyl Saakašvilimu

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: abc.net.au

Kyjev - Ukrajinská migrační služba už podruhé odmítla udělit politický azyl bývalému gruzínskému prezidentovi a odvolanému ukrajinskému gubernátorovi Michailu Saakašvilimu.

Politik se proti rozhodnutí hodlá odvolat, napsal dnes list Ukrajinska pravda s odkazem na oznámení jeho obhájce. Exprezident v současné době státní příslušnost nemá a žádostí o azyl se bránil hrozícímu vydání do Gruzie, kde je stíhán pro údajné zneužití moci.

Úřady v Kyjevě první žádost gruzínského politika zamítly s odůvodněním, že ji nepodal osobně, ale přes právníka. Saakašvili se proto na migrační službu v úterý obrátil znovu, tentokrát osobně. Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko minulý týden uvedl, že status bez státní příslušnosti umožní Kyjevu Saakašviliho vyhostit či vydat. O vydání Ukrajinu žádaly úřady v Tbilisi.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko svému bývalému spojenci ukrajinské státní občanství odebral letos v létě, když byl Saakašvili v zahraničí. Gruzínský politik se pak v září na Ukrajinu prakticky násilím vrátil a vzápětí zde zahájil politickou kampaň proti nynějšímu režimu. 

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy