Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé se Západu se účastní bojů s IS. Dočkají se jeho konce?

Islámský stát nacvičuje invazi?
Islámský stát nacvičuje invazi?
Foto: Reprofoto YouTube

Rakka - Islámský stát ztratil své hlavní město, Rakku. Na jeho vytlačení se podíleli i zahraniční civilisté ze západních zemí. Australský zahraniční web news.com.au přináší portrét těchto bojovníků s IS. Ačkoliv IS oficiálně padl, stále ještě představuje hrozbu, s kterou se budou muset i tyto bojovníci vypořádat.

Jack Holmes, britský pracovník IT, se rozhodl v roce 2015, ve svých 22 letech, vydat do Sýrie a bojovat zde proti IS. Působil v předních liniích jako sniper. Netuší, kolik bojovníků IS zabil. Muselo to být ale dost, vzhledem k faktu, že velitelé IS vypsali na jeho hlavu odměnu za 200 000 dolarů.

Nebyl to však žádný bojovník IS, který zabil mladého válečníka, ale mina nastražená IS. Stalo se jen den poté, co se procházel v osvobozené hlavním městě IS. Na svém instagramovém účtu, kam dával fotky z fronty, stihl ještě popsat zvláštní pocit, který jej provázel při vstupu do tak dlouho nedobytné pevnosti IS.

Holmes je jedním z řady mužů a žen ze západních zahraničních zemí, které se rozhodly odjet do Sýrie bojovat s IS. Jsou ze Švédska, Anglie, USA, Kanady, Norska či Německa. Někteří z nich jsou bývalými mariňáky, pro jiné impulzem byly teroristické útoky v západních městech.

Žijí velmi skromně, jejich plat je asi jen okolo 100 - 250 dolarů za měsíc. Většina z nich obdržela jen základní vojenský výcvik a mají přístup jen k levným zbraním typu samopalu Kalašnikov.

Přesto si nestěžují. „Všichni chceme udělat něco smysluplného. Víme, že to nemá žádný vliv na lidi tady - budou bojovat stejně. Ale činí to nás život jiným,“ vysvětluje 22letá švédská dobrovolnice Olivia Mefrasová. Touha učinit život smysluplnější má však i své stinné stránky. Někteří dobrovolní bojovníci se bojí, že se nebudou moci zpětně integrovat do společnosti.

Pád IS?

Vyhánění bojovníci IS prchají do rozsáhlé Syrské pouště (Bádijat aš-Šám), jenž se prostírá na ploše asi 500 000 kilometrů čtverečních napříč jihovýchodní Sýrií, východní částí Jordánska, západem Iráku a severozápadem Saúdské Arábie. Je proslulá svými jeskyněmi a drsnými horami a ideální místo pro uprchlé bojovníky IS, kteří jsou s její krajinou obeznámeni ještě z dob, kdy se chalífát teprve formoval.

Na jejich vyhnání bude potřeba stovek tisíc vojáků, kterým bojovníci IS nedají nic zadarmo. „Milují boje v poušti a vrátí se ke starým způsobům," tvrdí Omar Abu Laila, evropský opoziční aktivista původně ze Sýrie. Těmito starými způsoby jsou osvědčené partyzánské taktiky rychlých úderů a přeskupení. Jak tato taktika dokáže potrápit, se přesvědčila americká vojska stopující bojovníky al-Káidy v iráckých pouštích. Není pochyb, že vedoucí představitelé při přípravě nouzových strategií se tímto příkladem nechali inspirovat.

Brett McGurk, nejvyššího amerického vyslance v Američany vedené koalici proti IS, uvedl, že IS má v držení posledních deset procent území, které kdysi držela v Iráku a Sýrii. Nicméně, teroristická skupina je sice na kolenou, ale není doposud úplně poražena. Stále je přitažlivá pro určitou část syrských sunnitů nespokojených s Asadovou vládou.

IS taktéž může těžit z konfliktů vládnoucích mezi členy rozmanité koalice, jichž prakticky spojuje jen jejich touha vyhnat IS ze země. Jak IS je zatlačován, vnitřní rozepře stále více vystupují na povrch, např. mezi kurdskými a iráckými vládními silami, které mají jiné představy o uspořádání Iráku po vyhnání IS. Američtí vrchní velitelé si už stěžovali, že tyto vnitřní šarvátky vyčerpávají zdroje použitelné na boj proti IS. Pro teroristickou skupinu znamenají oddechový čas, který může využít k přeskupení a nabrání nových sil.

Tím, jak IS ztrácí své území a nemá prakticky už nic co bránit, se s největší pravděpodobnější přetransformuje na podzemní teroristickou organizaci. Stále častěji se uchyluje k oblíbené zbrani takovýchto skupin – sebevražedným útokům. Na začátku tohoto měsíce takovýto útok zabil téměř 20 lidí v Damašku. IS taktéž zaútočil v iráckém hlavním městě, Bagdádu.

Témata:  Islámský stát Sýrie Irák

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy