Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzácný diamant v prstenu byl vydražen za ohromnou částku

Vybroušený diamant
Vybroušený diamant
Foto: igiworldwide.com

Ženeva - Jedinečný růžový diamant byl včera vydražený v Ženevě za 750 milionů korun. Skvost o váze 15,38 karátu se podobá tvaru hrušky a byl nalezený před pěti lety v Jihoafrické republice. Diamant je zařazený do kategorie "fancy vivid". Dražbu pořádala aukční síń Sotheby´s.

Diamant Unique Pink tedy Jedinečný růžový o váze 15,38 karátu má tvar hrušky a je vsazený do prstenu. V Ženevě jej vydražili včera za 30,8 milionu švýcarských franků, tedy v přepočtu 750 milionů korun. Dražbu pořádala aukční síň Sotheby´s.

Nádherný růžový diamant (zde) je zařazený do špičkové kategorie "fancy vivid", uvádí web aktuálně.cz. Fancy vivid je kategorie, do níž spadají diamanty s nejvyšší možnou koncentrací dané barvy.

Diamant byl hlavní položkou úterní aukce diamantů a původní odhad částky, za kterou by mohl být prodán, činil 38 milionů franků, tedy v přepočtu 925,5 milionů korun. Totožnost asijského kupce, který kámen vydražil telefonicky, ani prodejce zveřejněna nebyla.

Dražební rekord při prodeji růžového diamantu drží podle agentury AP Graff Pink, který se v roce 2010 prodal za 1,1 miliardy korun.

Blue Moon je název nejdražšího diamantu, který měl váhu dvanáct karátů a vydražil se loni v listopadu za 1,2 miliardy korun. Jako dárek ho dostala sedmiletá dcera hongkongského podnikatele Josepha Laua. Po té ho muž přejmenoval na Blue Moon of Josephine.

Témata:  diamanty dražby Švýcarsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy