Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA varuje KLDR: Vyslaly k přeletu nad Korejský poloostrov dva bombardéry

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Soul - Ve čtvrtek nad územím Jižní Koreje opět přeletěly dva americké strategické bombardéry B-1B schopné nést atomové zbraně. Vzlétly z ostrova Guam a doprovodily je jihokorejské stíhačky F-16.

Součástí cvičení byly simulované útoky na pozemní cíle, ovšem bez ostré palby. Severokorejská státní média manévry odsoudila a označila je za "nácvik překvapivého jaderného útoku". Podle nich se "zločinní američtí imperialisté" snaží vyvolat jaderný konflikt.

Severní Korea v posledních měsících provedla zkoušky mezikontinentálních balistických raket, které KLDR vyvíjí tak, aby byly schopné dosáhnout pevninského území USA. Pchjongjang také pokusně vyslal nové rakety středního doletu přes japonské ostrovy a pohrozil, že jimi zaútočí na americký ostrov Guam. V září KLDR uskutečnila svůj šestý a zatím nejsilnější jaderný test.

Spojené státy na to reagovaly častějšími přelety svých letounů nad Korejským poloostrovem, vysláním svých válečných lodí do oblasti a opakovanými společnými manévry se svými asijskými spojenci. V současné době jsou v asijsko-pacifickém regionu tři skupiny amerických letadlových lodí.

Témata:  U.S. AIR FORCE Jižní Korea Severní Korea

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy