Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan upevnil svou moc, svoboda médií už prakticky neexistuje

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara - Předseda turecké Lidově republikánské strany (CHP) dnes řekl, že média v zemi nyní čelí tlaku, který je horší než bezprostředně po nezdařeném puči z loňského července. Na žebříčku organizace Reportéři bez hranic skončilo Turecko na 155. místě ze 180 zemí, v blízkém sousedství Běloruska (153.), Iráku (158.) či Egypta (161.).

Nevládní organizace obhajující svobodu tisku a médií na svém webu píše, že v Turecku jsou vězněny desítky novinářů bez soudu a že se země stala "největší světovou věznicí zaměstnanců médií". Zbylí novináři jsou vystaveni státní zlovůli: státní moc proti nim vede soudní procesy, přicházejí o majetek, pasy či novinářské průkazy.

"Novináři jsou trestáni, šéfové médií čelí výhrůžkám a noviny finančním postihům. Na těchto třech frontách se vláda snaží umlčet mediální organizace, které se svobodně vyjadřují," řekl podle listu Hürriyet šéf CHP Kemal Kiliçdaroglu, když promluvil na sjezdu Odborového svazu tureckých novinářů (TGS).

"Ani bezprostředně po puči nebyla média v tak svízelné situaci. Média jsou polarizována, zejména po loňském nezdařeném převratu. Zatímco provládním médiím se dostává plné podpory, noviny a televize, které se úřadům znelíbí, podléhají cenzuře," dodal Kiliçdaroglu.

Témata:  Turecko novináři média

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy