Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zveřejnily nové dokumenty o vraždě Kennedyho

John Fitzgerald Kennedy
John Fitzgerald Kennedy
Foto: whitehouse.gov **www.whitehouse.gov**

Washington - Americký Národní archiv dnes odtajnil dalších 676 dokumentů, které se vztahují k vraždě prezidenta Johna Kennedyho v roce 1963.

Podle agentury AP jde z velké většiny o materiály Ústřední zpravodajské služby (CIA), které dosud nebyly zpřístupněny v plném rozsahu.

Minulý týden ve čtvrtek bylo odtajněno 2800 z 3100 dosud utajovaných spisů o atentátu. Původně měly být odtajněny všechny, na poslední chvíli ale prezident Donald Trump ustoupil tlaku zpravodajských služeb, a na veřejnost se jich tak dostalo méně.

O dva dny později ale Trump po poradě s bezpečnostními experty nařídil, aby odtajněny byly všechny až na "krajní výjimky". Podle Ústřední zpravodajské služby (CIA) mohou některé spisy obsahovat informace o zájmech CIA a současných a bývalých zaměstnancích tajné služby.

Dnes odtajněné dokumenty zahrnují kromě 553 spisů CIA i dokumenty ministerstev spravedlnosti a obrany a zvláštního kongresového výboru, který se vyšetřováním vraždy zabýval.

Témata:  John Fidgerald Kennedy USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy