Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlava rodu Romanovců: Sovětská epocha nebyla černobílá.

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva - Carský dům Romanovců se neúčastnil bratrovražedné občanské války v Rusku, má ale podíl viny na tom, že v roce 1917 došlo k revoluci.

V poselství k blížícímu se stému výročí bolševické revoluce v Rusku to uvedla velkokněžna Marija Vladimirovna, považovaná v Rusku za hlavu svržené ruské dynastie. Upozornila, že na sovětskou epochu nelze pohlížet černobíle.

Všichni Rusové bez ohledu na rozdílné názory musejí uznat, že revoluce se stala všeobecným neštěstím, konstatuje třiašedesátiletá aristokratka žijící v Madridu. Zda bylo možné jít jinou cestou, kdo nese odpovědnost a jaký je poměr katastrof a úspěchů v porevolučním období, to jsou podle ní témata nikdy nekončící diskuse.

"Revoluce měla politické, sociální a hospodářské příčiny, hlavním důvodem ale byla hluboká duchovní krize," uvádí se v poselství, o němž dnes informovala agentura Interfax. "Je třeba přiznat, že elita ruské říše nebyla v té době schopna najít uspokojivou odpověď na touhu národa po obnově," píše velkokněžna.

Marija Vladimirovna reprezentuje jednu ze dvou větví rodu Romanovců, které si nárokují následnictví. Argumentuje příbuzenstvím s carem Alexandrem II, který vládl v letech 1855-81. Druhou je skupina žijící ve švýcarském exilu, která svá práva odvozuje od příbuzenství s carem Mikulášem I. (1826-55). Poslední ruský car Mikuláš II. byl i s rodinou zavražděn bolševickým komandem v roce 1918 v Jekatěrinburgu.

Ruská velkokněžna v poselství nehodnotí sovětskou éru jednoznačně negativně. Komunistická epocha byla podle ní i dobou "bezpříkladného hrdinství, nepřekonaného pracovního nadšení a vysokých výbojů vědeckého a tvůrčího myšlení". Z těchto důvodů podle ní nelze v žádném případě vyškrtnout sovětské období z ruských dějin nebo ho líčit jen v černých barvách.

Témata:  Sovětský svaz Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy