Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alarmující audit: Část peněz na ebolu od Červeného kříže byla v Africe rozkradena

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ženeva – Více než pět milionů dolarů (110,5 milionu Kč) z peněz Červeného kříže určených na boj s ebolou bylo se v západoafrických státech rozkradeno. Vyplývá to z auditu této mezinárodní humanitární organizace, o kterém informuje server BBC.

Prostředky zpronevěřily pobočky Červeného kříže v Libérii, Sierra Leone a Guineji. Zaplatily jimi předražené dodávky, neexistující pracovníky a falešné celní poplatky. Červený kříž je nejznámější humanitární organizací a odhalení poškodí jeho pověst, uvedlo zpravodajství BBC.

Federace Červeného kříže se sídlem v Ženevě rozdělila společenstvím Červeného kříže ve zmíněných třech zemích celkem přibližně 100 miliónů dolarů. Peníze měly směřovat na potlačení epidemie eboly, která v tomto regionu zuřila v letech 2014 až 2016 a zabila nejméně 10.000 lidí.

Podle auditorů však v Libérii padlo 2,7 milionu na blíže neupřesněné podvodně předražené dodávky a platy pro fiktivní humanitární pracovníky. V Sieře Leone se představitelé Červeného kříže zřejmě dohodli se zaměstnanci místní banky a neoprávněně odčerpali více než dva miliony. V Guineji zase zmizelo kolem milionu prostřednictvím podvržených celních poplatků.

Červený kříž se za machinace omluvil a sdělil, že zpřísnil finanční pravidla. Slíbil také, že požene k odpovědnosti podezřelé spolupracovníky.

Témata:  Červený kříž ebola Afrika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy