Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Staronová tvář al-Kájdy: Bin Ládinův syn se stále více podobá svému nechvalně známému otci

Al-Káida
Al-Káida
Foto: pinger.pl

Washington - Jako by jste se dívali do tváře nechvalně světově proslulého a obávaného teroristy, Usámy bin Ládina, jen mu musíte několik let odečíst. Oblíbený syn mrtvého vůdce al-Kájdy, Hamza bin Ládin, byl od dětství chráněn před zvídavými pohledy, nyní však CIA zveřejnila jeho poslední známé záběry společně s dalším materiálem, který byl nalezen v úkrytu bin Ládina včetně jeho deníku.

Hamza bin Ládin je skutečně synem teroristy, nepochybuje nikdo. Jejich fyzická podoba je až neskutečná a mrazivá. Doposud se úspěšně skrýval před veřejností, i když v posledních letech jeho hlas v organizaci sílí a stále víc se zúčastní extrémistické propagandy. Odborníci předpokládají, že půjde ve stopách svého otce, což by mohl být pro západ špatná zpráva. Mladý terorista totiž dokáže nalákat spoustu dalších přívrženců.

CIA včera zveřejnila další materiály týkající se likvidace šéfa al-Kájdy Usámy bin Ládina v roce 2011. Veřejnost si nyní může prohlédnout jeho osobní deník a zhruba 79 tisíc zvukových nahrávek či fotografií. Mezi materiály jsou i videa, kde je zachycen Hamza bin Ládin již od dětství. Na většině z nich má na sobě bílý šat, novější nahrávky pravděpodobně z roku 2009 ho dokonce ukazují na svatbě, kde si měl brát dceru jiného vysoce postaveného člena al-Kájdy.

bin Ládin se měl, i přes svůj úkryt, velmi živě zajímat o růst svého favorizovaného syna, do kterého údajně vkládal mnoho nadějí. Podle CIA důkladně studoval záznamy ze svatby svého syna, aby si ověřil, že je přítomno veškeré vedení organizace. Pokud se někdo neukázal, bin Ládin to pokládal za zradu a neúctu vůči vlastní osobě.

Hamza se bojovníkům představil už jako dítě, kde na videích mával se střelnými zbraněmi případně citoval islámské básně a pasáže z Koránu. Se svým otcem byl po celou dobu až do útoků z 11. září, pak se měl se zbytkem rodiny uchýlit do Íránu, zatímco vůdce al-Kájdy se začal skrývat. Svému otci však i nadále posílal dopisy, ve kterých mu vyprávěl, jak studuje islámskou ideologii, nebo že je připraven se k němu kdykoliv přidat.

Z veřejnosti se postupně vytratil, ale v posledních letech je opět aktivní a džihádistům i nepřátelům posílá vzkazy skrz zvukové nahrávky. V té poslední z léta 2017 dává jasně najevo, že se pokouší po svém otci převzít vedení celé al-Kájdy. "Snažil se napodobit rétoriku svého otce nejen tónem hlasu, ale i rychlostí mluvy a výběrem konkrétní terminologie," řekl bývalý agent FBI Ali Soufan, který videa a nahrávky detailně analyzoval.

V lednu byl Hamza umístěn na seznam teroristů amerického ministerstva zahraničí, byl označen za „globálního teroristu" - stejnou klasifikaci měl také jeho otec Usáma bin Ladin. Média s odkazem na bývalého agenta FBI Soufana, který četl dopisy napsané tehdy 22letým Hamzem, uvádí, že se zdá být motivovaný a připravený pomstít se kvůli svému otci.

Vedle osobního deníku někdejšího nejhledanějšího muže světa si je možné prohlédnout dokumenty, různá soukromá videa teroristické sítě nebo zkušební nahrávky projevů Usámy bin Ládina. CIA poznamenala, že v nynějším balíku chybí soubory, které není možné zveřejnit kvůli ochraně autorských práv. To je příklad filmů Batman - Gothamský rytíř (2008), Auta (2006) či Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (2009), ale také různých dokumentárních pořadů, mimo jiné i o bin Ládinovi. Dostupná pro veřejnost není ani pornografie, kterou v bin Ládinově úkrytu američtí vojáci nalezli nebo různé počítačové viry.

Témata:  Usáma bin Ládin Hamza bin Ládin CIA Al-Káida

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 21:53

Hamás kritizuje americkou pomoc Izraeli, prý porušuje právo

Palestinské teroristické hnutí Hamás odsoudilo novou americkou vojenskou pomoc Izraeli, kterou v sobotu schválila Sněmovna reprezentantů. Uvolněné prostředky mají jít zejména na posílení izraelské protivzdušné obrany, která v dubnu čelila také íránskému útoku. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy