Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko je pro migrační krizi klíčové, zní ze Švédska

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Rozhovor – Situace v Evropské unii je v posledních dnech a týdnech velmi napjatá. Hlavním tématem je stále uprchlická krize, zejména pak v souvislosti s dohodou mezi EU a Tureckem. Nejistota panuje i ohledně dalšího osudu EU kvůli britskému referendu o setrvání či odchodu z EU. Na otázky ohledně těchto problémů v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz odpovídalo švédské ministerstvo zahraničí.

„Turecko je klíčové"

Již od samého vyjednání a implementace dohody mezi EU a Tureckem panují pochybnosti o efektivitě této dohody. Mluvčí švédského ministerstva zahraničí pro EuroZprávy.cz uvedla, že Turecko je ale pro řešení uprchlické krize klíčové.

„Doufáme, že spolupráce mezi Tureckem a EU přinese v dlouhodobém horizontu lepší příležitosti pro zvládání náporu uprchlíků, včetně adekvátní ochrany a životních podmínek pro migranty/uprchlíky a boje proti pašování lidských bytostí," vysvětlila mluvčí.

„Turecko v uprchlické a migrační krizi hraje klíčovou roli – jednak jako transitní země, jednak jako země, kde jsou uprchlíci přijímáni," dodala.

„Kritéria musí být splněna"

Jedním z nejkontroverznějších bodů dohody Turecka s EU je příslib umožnění bezvízového styku tureckým občanům. I k tomuto problému se pro EuroZprávy.cz švédské ministerstvo zahraničí vyjádřilo.

„Udělení výjimky ohledně víz je důležitou součástí dohody EU-Turecko z 18. března a – což je důležitější – přiblíží Turecko k EU a podpoří kontakt mezi lidmi z EU a z Turecka. Švédsko ale trvá na tom, že požadavky pro udělení bezvízového styku musí být splněny," vysvětlila mluvčí.

„Proces přiblížení Turecka k EU na základě jasně stanovených kritérií a hodnot je nyní důležitější než kdy dříve, zejména s ohledem na znepokojivý vývoj situace ohledně demokracie/lidských práv a konfliktu na jihovýchodě země," připomněla také mluvčí.

„Chceme jednotnou EU"

Na závěr se server EuroZprávy.cz švédského ministerstva dotázal, jaký je postoj Švédska vůči referendu Velké Británie, ve kterém se rozhodne o setrvání nebo odchodu země z EU.

„Jednotu Evropské unie ohrožuje mnoho problémů. Dodržování hodnot EU je klíčovým stavebním prvkem pro vytváření společných řešení. Je důležité, aby byla zachována jednotná EU s Velkou Británií jako členem," shrnula mluvčí.

Témata:  Švédsko uprchlíci EU

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy