Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodiny Japonců unesených do KLDR vkládají naděje do Trumpa

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Takuja Jokota si pamatuje, jak s baterkou běžel společně s matkou a bratrem k oceánu a ve tmě pátral po své sestře. Tehdy třináctiletá Megumi jednoho chladného listopadového dne před 40 roky zmizela cestou ze školy domů. O několik desetiletí později se ukázalo, že ji unesli severokorejští agenti, aby jim pomáhala při výcviku špionů.

Od té doby ji nikdo neviděl, podobně jako řadu dalších Japonců, kteří byli pravděpodobně v 70. a 80. letech odvlečeni ze své vlasti do KLDR, píše agentura Reuters.

Případ Megumi nyní znovu vynesl na světlo americký prezident Donald Trump, který unesenou dívku zmínil ve svém zářijovém projevu v OSN. A její rodinu i příbuzné dalších unesených Japonců navštívil během své cesty do Japonska.

Japonský premiér Šinzó Abe označil řešení otázky únosů japonských občanů do KLDR za klíčový bod své politické kariéry a prohlásil, že nebude mít klid, dokud se všech 13 Japonců, k jejichž únosu se Pchjongjang přiznal, nevrátí domů. Abe rovněž žádá po KLDR informace o dalších Japoncích, u nichž mají japonské úřady podezření, že byli taktéž odvlečeni. Megumi Jokotaová se stala tváří jeho kampaně.

Od roku 2002, kdy se do Japonska vrátilo pět ze 13 unesených, ale nebylo dosaženo téměř žádného pokroku. Pchjongjang tvrdí, že zbývajících osm japonských občanů, včetně Megumi, je již po smrti.

Trump je třetím americkým prezidentem, který se s příbuznými unesených Japonců setkal; před ním stejně učinili i George Bush a Barack Obama.

Toru Hasuike, jehož bratr Kaoru Hasuike patří mezi unesené japonské občany, kteří se vrátili do vlasti, říká, že Trumpovo setkání s rodinami je pouhým gestem. "Je to divadlo, využívají je k politickým účelům. Žádat v tomto případě o pomoc je zvláštní. Týká se to naší země a japonská vláda by měla na sebe vzít zodpovědnost a pomoci jim sama," podotkl.

Schůzka Trumpa s rodinami přitáhne pozornost veřejnosti, ale pokrok v této záležitosti je nepravděpodobný, domnívá se Robert Boynton, který vyučuje žurnalistiku na Newyorské univerzitě a v roce 2016 napsal knihu o zmíněných únosech. "Smutné na tom je, že Severokorejci vyčkávají. Čekají až lidé, jako jsou Jokotaovi, zemřou. Příští generace už nebude tak angažovaná a toto téma jednoduše zmizí," prohlásil Boynton.

Témata:  Japonsko Severní Korea Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy