Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vypadalo hůř než válečná zóna. Svědci popisují situaci v texaském kostele, kde řádil střelec

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Houston/Sutherland Springs - „Vypadalo to tam hůř než ve válečné zóně. Byl jsem ve válce, ale nic takového jsem tam neviděl. Bylo to strašlivé," Popisuje Tim Montgomery, který dorazil do baptistického kostele ve městě Sutherland Springs zhruba 15 minut poté, co utichla střelba. Hledal svou manželku Ann, které se podařilo vyváznout bez zranění, píše server Daily Beast.

Mana nebeská – právě to vylo tématem hodiny nedělní školy, kterou měl John Holcombe pro své studenty v den, kdy v baptistickém kostele ve městě Sutherland Springs zaútočil vraždící střelec. Jen 20 minut před nejkrvavější hromadnou střelbou v dějinách Texasu se mladí členové kongregace učili příběh o Bohu poskytnuvším chléb Izraelitům, když ho nejvíc potřebovali, a o tom, jak je důležité mít pevnou víru v náročných chvílích.

Starší diákon Tim Montgomery v neděli návštěvu kostela vynechal, což se u tohoto veterána z vietnamské války stávalo jen zřídka. Ale ani mise ve vietnamské válce ho nepřipravila na krev a mrtvá těla, která v kostele našel.

Tuto neděli byly kostelní lavice zaplněné jen z poloviny, což se stává zřídka, dodal Montgomery. Čtyři rodiny z kongregace byly mimo město včetně pastora Franka Pomeroye a jeho manželky Sherri. Montgomery odhadl, že na ranní bohoslužbu přišlo asi 50 lidí. Z nich 26 zemřelo, dvě desítky dalších utrpěly zranění.

Přátelé Kelly Eoufové štěstí neměli. „Jedna z mých nejdražších kamarádek Karla Holcombeová a její manžel byli zabiti .A nejen to. Jejich syn byl vážně zraněn a jeho manželka, která byla těhotná, zabita. Jak mi tohle může někdo vysvětlit?" ptá ce Eoufová z nedalekého Stockdalu.

Ray Koenig, který v této oblasti prožil celých svých 82 let, řekl, že místní lidé u sebe často nosí střelné zbraně a nože, ale nikdo by si ani ve snu nedokázal představit, že by je někdo mohl napadnout, zatímco se modlí. „Můžete se vsadit, že od teď se budu snažit s sebou pokaždé do kostela pronést zbraň," dodal.

Sutherland Springs je malé texaské městečko. Při jízdě autem stačí mrknout, a minete ho. Mají tu jednu hlavní ulici, žádné semafory a tři základní orientační body - poštu, komunitní středisko a kostel. Leží zhruba 50 kilometrů od San Antonia a žije tu necelých 500 obyvatel. Sutherland Springs kdysi bývalo luxusní destinací pro kosmopolitní Texasany žijící v San Antoniu. Ale půldruhého století urbanizace populaci města prudce snížilo.

Témata:  střelba v Sutherland Springs (Texas USA 5.11.2017) USA Texas v USA zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.