Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fatální chyba úřadů? Texaský střelec bil ženu i dítě, přesto mu prodali zbraně

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Sutherland Springs (Texas, USA) - Útočník, který v neděli střílel na věřící v kostele v Texasu, byl problémový už delší dobu a policii byl znám za domácí násilí. I přestože byl z amerického letectva vyhozen za špatné chování, úřady tuto informaci neposlaly dál a zapříčinily tak, že mu byla prodána zbraň bez sebemenších komplikací.

Šestadvacetiletý střelec zabil 26 lidí a 20 jich zranil. Obětem vraha bylo od 18 měsíců do 77 let. Deset zraněných je stále v kritickém stavu v nemocnici. Americké letectvo nyní čelí obvinění, že dostatečně neinformovalo příslušné úřady o tom, že Devin Patrick Kelley má agresivní sklony. Muž si pak bez problémů opatřil zbraň.

Mluvčí letectva Ann Stefaneková uvedla, že od roku 2010 do svého propuštění v roce 2014 sloužil na základně v Novém Mexiku a jeho specializací byla logistika. Soud ho ale v roce 2012 shledal vinným z násilí na manželce a dítěti a uložil mu roční vazbu a ztrátu hodnosti. Po jeho odchodu armáda nepředela kritické informace civilnímu soudu.

"Dodatečné vyšetřování ukázalo, že vedení nepředalo informace o agresivním chování Devina Patricka Kelleyho do Národního informačního centra o zločinech," stojí v oficiálním prohlášení Air Force z pondělí. V databázi musí být každý zákazník ověřen předtím, než je mu prodána zbraň.

Podle letectva měl Kelley problémy se zákonem, kromě domácího násilí porušoval i vojenský řád, případně byly u něj nalezeny i nelegální zbraně. Původně byl střelec obviněný z ohrožování života své manželky, přičemž na ni minimálně dvakrát mířil s nabitou zbraní a dvakrát s nenabitou. Tato obvinění se vyřešila mimosoudní dohodou, Kelley však před soud stanul za domácí násilí proti ženě a dítěti.

I přes jeho agresivní minulost a podezřelé chování zahrnující nelegální držení zbraní, Kelley si stále mohl legálně opatřit další zbraň ze San Antonio v Texasu v dubnu 2016. Vyšetřovatelé zatím zjistili, že střelec spáchal v autě sebevraždu poté, co v kostele zabil 26 lidí a spoustu dalších zranil.

Při útěku ho konfrontoval místní obyvatel s vlastní zbraní, další ho měl chvilku v autě pronásledovat. Policisté nakonec objevili Kelleyho v autě již mrtvého. Americký prezident Donald Trump se o masakru doslechl během své zahraniční návštěvy v Asii. Prezident odmítl, že na chybě jsou příliš liberální zákony ohledně držení zbraní, a střelce označil za "problémového jedince se spoustou problémů". Nepřímo také ukázal na duševní onemocnění.

Témata:  střelba v Sutherland Springs (Texas USA 5.11.2017) USA zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy