reklama

Bývalý příslušník vojenského letectva Devin Kelley vyhrožoval svým nadřízeným smrtí. Policie stále hledá motiv krveprolití, pro něž si útočník zvolil kostel, kam chodili příbuzní jeho bývalé ženy.

Americká policie i média se dva dny po nejhorším masakru střelnou zbraní v dějinách Texasu snaží v minulosti šestadvacetiletého muže najít indicie, které by pomohly vysvětlit jeho počínání. Kelley, který od roku 2010 sloužil u letectva, se podle policejní zprávy zveřejněné dnes texaskou televizí KPRC-TV pokusil před pěti lety pronést na základnu nedovolené střelné zbraně. Poté, co vyhrožoval svým nadřízeným smrtí, byl umístěn v ústavu pro duševně choré ve státě Nové Mexiko, odkud se mu nakrátko podařilo uprchnout, než byl objeven policií. Po čase byl z léčebny propuštěn.

Kelley v baptistickém kostele v texaském městečku Sutherland Springs postřílel 26 lidí včetně několika malých dětí a dalších 20 lidí zranil. Z kostela se pokusil ujet, pronásledovali jej však dva ozbrojení místní obyvatelé. Po krátké přestřelce a havárii se podle policie sám zastřelil.

V roce 2012 byl vojenským soudem shledán vinným z násilí na manželce a dítěti a potrestán ročním vězením. Také byl degradován a nakonec v roce 2014 z letectva propuštěn. Manželka se s ním následně rozvedla. Podle místního šerifa si pro svůj čin vybral kostel, kam občas chodili její příbuzní, kteří však v době střelby na místě nebyli.