Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paradise Papers: Odhalení o daňových rájích dokládají význam práce EU, zní z Bruselu

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Zástupci evropských institucí i členských zemí EU dnes připomínali už odsouhlasené či nyní projednávané kroky, které mají ztížit možnosti daňových úniků. Reagovali tak na novou obsáhlou sérii publikovaných dokumentů o daňových rájích.

Místopředseda Evropské komise pro euro a finanční stabilitu Valdis Dombrovskis uvedl, že nejnovější odhalení dodávají další význam trvající unijní snaze.

"Čekat, že svět se změní ještě před tím, než budou vůbec přijaté potřebné zákony, to by bylo přehnané očekávání," reagoval na sérii dokumentů označovanou jako Paradise Papers při příchodu na jednání ministrů financí eurozóny šéf schůzky Jeroen Dijsselbloem z Nizozemska.

Zmínil také, že země EU už odsouhlasily dvě směrnice proti praní peněz a jednají například o černé listině ohledně nespolupracujících zemí či o dalším zlepšování nejrůznější výměny informací. Ministři financí by měli o těchto tématech opět hovořit už v úterý.

Evropský komisař pro daně a rozpočet Pierre Moscovici před jednáním ministrů financí eurozóny řekl, že „přišel čas černou listinu publikovat". Podle jeho názoru by také za porušování daňových pravidel měly existovat „věrohodné sankce".

Také Dombrovskis upozornil na pokračující práci, která by měla únikům peněz do daňových rájů zamezit. „Jen to dokládá význam nynější práce komise," řekl Dombrovskis o rozsáhlé databázi uniklých finančních dokumentů, které podle Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) ukazují, jak vlivní a velmi bohatí lidé tajně investují obrovské sumy v daňových rájích.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír dnes novinářům řekl, že každé podobné odhalení je hanbou pro evropskou civilizaci. „Na druhé straně je to realita. Peníze unikají tam, kde se jim to umožní," poznamenal. Podle jeho názoru jsou ale kroky, domluvené například i za nedávného slovenského předsednictví EU, cestou dobrým směrem. „Za ta léta se udělalo velmi mnoho," podotkl slovenský ministr s tím, že země si stále více uvědomují, že změna je nutná. „Dnes se to všechno odehrává před zraky daňových poplatníků v Evropě i jinde ve světě. Jsou to naše peníze," uzavřel.

Výjimkou není podle zjištění ICIJ ani soukromý majetek britské královny Alžběty II. Databáze obsahuje 13,4 milionu dokumentů, z nichž většina pochází od dvou velkých firem pohybujících se ve světě offshoreových financí. České centrum pro investigativní žurnalistiku uvedlo, že asi 12.060 dokumentů se přímo týká České republiky.

Témata:  daně EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy