Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové mezi námi? ´Pěší procházka po Budapešti pomáhá překonávat obavy

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Budapešť - Procházka s průvodcem zaměřená na muslimskou obec v Budapešti a její mešity se stala populární mezi Maďary jako způsob, jak překonat obavy zrozené z bouřlivé vládní kampaně proti migrantům. Maďarská muslimská komunita podle odhadů čítá zhruba 40.000 lidí. Rozrostla se za migrační krize v roce 2015, většina z místních muslimů ale přišla už dříve studovat na maďarských univerzitách.

„Musím říci, že procházka 'Muslimové mezi námi' je nejoblíbenější," řekla agentuře Reuters Anna Lenardová z cestovní kanceláře Setamuhely (Budapest Walkshop), nabízející tři desítky různých výletů zaměřených na místní architektury i muslimskou a židovskou komunitu.

Před třemi lety, když s muslimskou procházkou začínala, o ni mělo zájem pouze pár lidí. Nyní ji absolvuje na 80 lidí měsíčně. „Většina lidí se s muslimy v životě nesetkala. A to spolu s tím, co slyší každý den v médiích, způsobuje v běžném životě spoustu napětí a stresu. Myslím, že to je hlavní důvod, proč se teď lidi jen hrnou," uvedla.

Většina zájemců o čtyřhodinové putování má podle ní vysokoškolské vzdělání, ze dvou třetin jde o ženy. „Velice se zajímám o vše multikulturní a o kultury a náboženství mezi námi," uvedla psycholožka Nauszika. „Je to nejlepší způsob, jak se zbavit obav, když se začnete vyptávat někoho, koho se bojíte," tvrdí průvodkyně a odbornice na Afriku Marianna Karmanová, která sama konvertovala k islámu. „Tito lidé se rozhodli vyrazit na procházku, protože chtěli mluvit o problému. Chtějí bojovat proti svému strachu."

Při muslimské vycházce se typická skupina asi 30 lidí nejdříve podívá do malé mešity skryté ve starém bytě, kde se muslimové před návštěvníky modlí. Další zastávky na trase zahrnují muslimské obchody a největší budapešťskou mešitu, která se nachází v bývalé kancelářské budově.

Přestože za vrcholící krize přišly přes Balkán stovky tisíc migrantů, většina odešla do bohatších částí západní Evropy. Nicméně podíl lidí považovaných za xenofobní a nesoucích nelibě přistěhovalce z ciziny podle údajů agentury Tárki během letoška přesáhl 60 procent. Během dvou let stoupl o 19 procentních bodů.

Témata:  Maďarsko muslimové turistika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy